Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiserad förskolechef får byta jobb

Förskolan i Hammarstrand får ny chef. Det blev till slut lösningen på den uppmärksammade förtroendekris som en längre tid rått mellan den tidigare chefen och förskolepersonalen. Enligt kommunledningen blev chefsbytet enda utvägen.

– Vi har nu kommit till en punkt där vi ser att det inte längre är möjligt att återskapa förtroendet mellan förskolechef och personalgrupp säger Ragundas skolchef Tomas Blom.

Vid flera tillfällen har ÖP berättat om den kritik som förskolepersonalen i Hammarstrand riktat mot sin chef.

Senast i slutet av förra året begärde personalen hjälp från företagshälsovården.
”Vi behöver hjälp med allt från grunden, bygga upp våra raserade självkänslor och tillit till våra egna förmågor på grund av systematisk nedtryckning från skolledning”, skrev då personalen i sin begäran om hjälp som framfördes i ett brev till kommunens personalchef.

Sedan årsskiftet har kommunen haft ett avtal med företagshälsovårdsföretaget Commodia i Östersund.

Men alla försök att komma till rätta med de påtalade problemen har alltså misslyckats.
Den hårt kritiserade förskolechefen kommer nu att få andra arbetsuppgifter samtidigt som en ny förskolechef utses för Hammarstrand.

– Vi för just nu diskussioner om hur chefsbytet praktiskt ska lösas. Tills det är klart jobbar förskolechefen krav på sin tjänst, säger Tomas Blom som i dagsläget inte vill uttala sig om den nya chefen ska rekryteras internt eller externt.

Kritiken som rört förskolan i Hammarstrand har dock inte riktat sig enbart mot dess nu omplacerade chef.

Oppositionspolitikern Bo Bergström (AfR), som är den som vid upprepade tillfällen krävt ett agerande från kommunledningens sida, anser att man inte tagit personalens mångåriga rop om hjälp på allvar.

– Ända sedan 2009, alltså i fem års tid, har personalen slagit larm om kränkningar och andra brister i arbetsledningen och den psykosociala arbetsmiljön inom förskolan.

Personalen har tydligt visat att man mår dåligt vilket också lett till sjukskrivningar, men ingenting har gjorts. Kommunen måste ta sitt arbetsgivaransvar på ett betydligt bättre sätt, ansåg Bo Bergström när frågan nyligen ventilerades i kommunfullmäktige.

I dag är han nöjd med det beslut om chefsbyte som kommunledningen nu fattat.

– Det är bra för alla parter, men det är beklagligt att man inte agerat tidigare. Det här är bara ytterligare ett bevis på dålig ledning och styrning. Undfallenhet helt enkelt, säger han.

Så sent som för någon vecka sedan uttalade skolchefen Tomas Blom på ÖP:s fråga sitt fulla stöd för den kritiserade förskolechefen. Han uppgav då även att inget chefsbyte inom förskolan var aktuellt.

Vad är det som ändrat din inställning sedan dess?
– Jag har fört kontinuerliga samtal med förskolechefen och vi har till slut kommit fram till den nu aktuella uppgörelsen.

Hur kommenterar du kritiken om att ingenting gjorts trots den mångåriga kritiken?
– Här har jag en annan uppfattning. Under de fem år som gått har en rad åtgärder satts in, bland annat ett projekt om ledarskap inom skolan, säger Tomas Blom.

Det här är andra gången inom ett halvår som två chefer i Ragunda tvingats lämna sina befattningar. I fjol fick kommunens IFO-chef sluta efter en liknande kritik från den avdelningens personal.