Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiserad regering under press

Det blåser upp till ny politisk storm i Thailand. Senast var 2010 när långvariga motsättningar slutade med blodigt våld.

Hittills verkar det gå lugnare till, men att döma av den massiva uppställningen från hundratusentals människor i främst Bangkok, kan det här eskalera till något liknande.

Annars var den senaste riktigt stora thailändska demonstrationsvågen 2005-2006, vilket så småningom utmynnade i en militärkupp.

Nu verkar taktiken vara lugnet framför allt, men med så mycket folk ute på gatorna kan krutdurken lätt antändas och betydligt värre saker hända än fredliga demonstrationer.

I botten handlar det om ett missnöje med Yingluck Shinawatra och hennes regering, vars avgång nu skanderas runt om i huvudstaden.

"Jag går inte", har premiärministern svarat så här långt, men fortsätter demonstrationerna och rent av tilltar, finns en uppenbar risk för att hon inte kan sitta kvar.

Det som utlöste demonstrationsivern var att regeringen ville driva igenom en amnestilag för personer som varit inblandade tidigare våldsamheter. Regeringen fick dock snabbt ta tillbaka sitt förslag, men det lugnade inte befolkningen. Tvärt om känns just amnestiförslaget ha varit en perfekt utlösande faktor för protester mot fler och bredare samhällsförändringar i ett Thailand där huvuddelen av befolkningen fortfarande lever på en väldigt låg existensnivå.

Beröringspunkten mellan Thailand, Bangkok och Sverige är som bekant stor, inte minst mot jul, för tusentals svenskar reser till Thailands värme över helgerna. Någon fara för vare sig svenskars säkerhet eller eventuellt inställda resor till Thailand finns dock inte i nuläget. UD går dock ut med en allmän rekommendation om att undvika stora folksamlingar och inte i onödan vistas i närhet av de olika demonstrationstågen.

Ännu är det dessutom några veckor kvar till den stora julrushen för flygtrafiken mot Thailand, men om det innan dess hinner lugna sig, eller om protestvågen fortsätter, är omöjligt att sia om just nu.

Per Hansson