Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritisk mot att språk skjuts upp till sjuan

Oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg (S) är kritisk mot att Åre kommun skjuter upp språkundervisningen till årskurs sju.
– Det finns ingen konsekvensanalys trots att man ändrar inriktningen totalt.

Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att högstadieskolorna i Åre kommun från och med nästa höst ska vara 7-9 skolor, och inte som tidigare 6-9 skolor. Det är framförallt språkundervisningen som påverkas när Åre kommun gör ny skolindelning. Eleverna får börja läsa franska, tyska eller spanska i årskurs sju i stället för i årskurs sex.

Oppositionsrådet Anna- Caren Sätherberg (S) är kritisk mot att beslutet togs utan större diskussioner. Ett sådant stort beslut skulle ha tagits i kommunfullmäktige, menar hon. Dessutom står det inte i beslutsunderlag e t om vad som är bäst för eleverna och deras lärande.

I en interpellation, som är en skriftlig fråga till ansvarig politiker, frågar Anna-Caren Sätherberg om vad som är bäst för eleverna, att lära sig nya språk tidigare eller senare i livet. Hon vill se forskningsstudier.

Leif Nord (M), ordförande i nämnden, tycker inte det behövs några forskningsbevis. Många skolor i landet har språkundervisning från årskurs sju.

Eleverna får samma mängd språkundervisning som tidigare, men det blir mer komprimerad.

– Man gör bara en omfördelning och har fler språktimmar från och med årskurs sju. Man får läsa språk i tre år istället för fyra år.

Leif Nord tycker att omorganisationen innebär en förbättring för eleverna på många punkter. Många barn i sexan mår bättre av att gå kvar i mellanstadiet, många barn är helt enkelt inte mogna för högstadiet.

Han förklarar att det är lärare på Åre kommuns skolor som kommit med idén att förändra skolan. Lärarna har inte lämnat in något gemensamt skriftligt förslag men några lärare har hört av sig och berättat om sina tankar och idéer.

– Lärarna ser inga problem med att låta barnen vänta med språkundervisningen.