Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiska mot kommunens satsning

Andreas Hoffmann och Flavia Devonas, som driver Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal, är kritiska mot kommunens satsning på anläggningen som lockat många kulturintresserade till orten.

I somras öppnade Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal efter 16 månaders renovering och en privat investering på runt två miljoner kronor från paret Andreas Hoffmann och Flavia Devonas, som båda är kända kulturpersonligheter.

Nu finns det en fullt utrustad teatersalong med modernt ljus- och ljudsystem samt ett konstgalleri.

Under sommaren och hösten har man erbjudit mängder av olika tillställningar med konstnärer och artister från stora delar världen.

”Dessa tilldragelser, elva till antalet, har varit mycket välbesökta av ungefär 620 konstintresserade personer från Härjedalen, Jämtland, Hälsingland och Dalarna”, skriver man i ett brev till kommunstyrelsen.

Satsningen på Härjedalens sommarakademi blev även det en succé med många deltagare från både Sverige och andra länder.

Dessa satsningar har medfört att Lillhärdal och Härjedalen har satts på kartan på olika sätt och gjort att byn fått ett positivt tillskott som besöksnäring.

Satsningen har gått på drygt 600 000 kronor varav man själva gått in med ideellt arbete och rena pengar. Härjedalens kommun bidrog med 15 000 kronor och ett marknadsföringsbidrag på 5 000 kronor.

Paret ville ha ytterligare bidrag från Härjedalens kommun.

”Utan support från Härjedalens kommun kan Härjedalens kulturcentrum heller inte ansöka om bidrag från statliga eller andra internationella fonder”, skriver man.

Men man fick nej av kommunstyrelsen som inte ville bidra med ytterligare anslag än de 15 000 man tidigare fått.

Att man fick nej var en sak men att man fick svaret från kultur- och fritidschefen Patrik Byström ”att politiker i Sverige inte behöver lämna någon förklaring eller redogöra för sina beslut” gör paret mest upprörda.

Kommunstyrelsens ordförande Gunilla Zetterström-Bäcke, S, är något förvånad över svaret man fått.

– Man ska ju kunna ge en muntlig förklaring till beslutet, säger kommunalrådet som i övrigt tror att mycket av missnöjet kan bero på missuppfattningar.

Därför kommer paret att bli inbjuden till kommunledningsutskottets nästa möte för att reda ut eventuella problem.

– Det är bättre att föra diskussioner öga mot öga i stället för att skicka brev eller ta det genom media, säger Zetterström- Bäcke avslutningsvis.