Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krog serverade "negerbollar"

Krogen Kåken i Stockholm serverade "negerbollar i en fin gammal ljusstake med en mörk kvinna i klänning på", enligt sin meny. Efter protester har krögaren dragit tillbaka efterrätten och bett om ursäkt för tilltaget. (TT)

Annons

Krogen Kåken i Stockholm ägs av Järpenbördige stjärnkocken Niklas Ekstedt. Den drivs av Joakim Almqvist och Kalle Nilsson, som är känd från Ölbaren i Åre.

Krogen Kåken serverade "negerbollar i en fin gammal ljusstake med en mörk kvinna i klänning på", enligt sin meny. Efterrätten har väckt stor uppmärksamhet bland gäster och på sociala medier, vilket krögaren Joakim Almqvist till en början inte visade någon förståelse för.

– Vi menar inget illa med det här, det är larv att folk blir upprörda. Vi spelar lite på att man som barn inte fick säga negerbollar innan man förstod varför man inte fick säga det, sa han till Dagens Nyheter.

Först efter att vice vd Per Gunne på Stureplansgruppen, som äger Kåken, kontaktats ändrade Joakim Almqvist sin inställning.

– Jag ber så hemskt mycket om ursäkt ifall någon tagit illa upp. Det var idiotiskt tänkt av oss. Det är inget vi har haft på menyn länge och inget vi kommer ha kvar i fortsättningen, sa han då till tidningen.

Men ursäkten visade sig inte räcka. Senare på kvällen sa Niklas Ekstedt till DN:

– Vi avslutar gästspelet i förtid. Vi har nolltolerans mot rasism och alla uttalanden som kan uppfattas som rasistiska, säger ägaren Niklas Ekstedt till DN på tisdagskvällen.