Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krogägare döms för smuggling

Krogägaren bakom tidigare O'Learys i Östersund har dömts för att ha smugglat narkotika och dopningsmedel till Norge. Han döms till ännu ett fängelsestraff.

Mannen var internationellt efterlyst i samband med utredningen i kroghärvan i Östersund, när han greps i Oslo i mitten av februari.

Han var då i sällskap med två andra män, en 29-årig man från Östersund och en 31-årig man som är medborgare i ett annat europeiskt land. Alla tre har nu dömts för grov narkotikasmuggling.

Nästan 14 kilo marijuana fanns i den bil med lönnfack som 29-åringen körde av färjan med. I bilen bakom körde krogägaren och 31-åringen in med dopningsmedel.

Krogägaren har medgett i polisförhör att han smugglat två kilo. Samtidigt medger han att det låter osannolikt att någon skulle smuggla en så liten mängd med bil.

29-åringen har erkänt narkotikasmugglingen och har sagt att han blev kontaktad av krogägaren som frågade om han ville vara med. Han hade räknat med att tjäna 10 000 kronor per kilo marijuana. 31-åringen nekar till brott.

Alla tre anses skyldiga av Oslo tingsrätt. Krogägaren har varit med och planerat smugglingen och uppges dessutom ha sagt till 29-åringen att det var meningen att få med den dubbla mängden. I hans kamera finns bilder av stora mängder marijuana.

Tingsrätten tror inte på hans förklaring om att resans mål var rättegången i kroghärvan.

Även 31-åringen har tagit bilder av stora mängder marijuana. Att han reste med krogägaren bara för att han bad honom om det är inte sannolikt, enligt rätten.

Krogägaren och 31-åringen döms samtidigt för att ha smugglat dopningsmedel i sina väskor till Oslo.

Totalt 226 tabletter och 25 ampuller fördes in av krogägaren, något han har erkänt. 31-åringen döms för en mindre mängd och även han erkänner.

Fängelsestraffet landar på två år och tre månader, efter rabatt för att han delvis erkänt och för att han även dömts till fängelse i Sverige.

29-åringen döms till ett år och tre månaders fängelse. Längst straff får 31-åringen, två år och sex månader. Alla tre får dra av tiden de suttit häktade i målet.

Domen har överklagats.

Krogägaren dömdes i somras av Hovrätten för nedre Norrland till två års fängelse bland annat grov oredlighet mot borgenärer.