Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krogbråket tog oväntad vändning

SD-ordföranden Jimmie Åkessons liv hade sannolikt blivit mycket enklare om han kunnat GPS-övervaka partikamraten Kent Ekeroths privatliv, särskilt kvälls- och nattetid.

När mörkret faller och Ekeroth går runt på gatorna som en vanlig man är det fara å färde för partiets rykte.
I rättvisans namn ska det nog sparas på raljanterierna kring Kent Ekeroths olycksaliga sorti från Stureplanskrogen Nosh and Chow natten till lördagen. Att Säpo i går anmälde krogen för olaga diskriminering är en anmärkningsvärd händelse. Det som först lite överseende kommenterades i ”ännu en Ekeroth-are”-ton tog en ny vändning.
”Personen i fråga har kränkt en kvinnlig gäst på ett extremt förnedrande sätt”, sa krogens restaurangchef inledningsvis. Vd:n för Berns Group som äger Nosh and Chow fyllde först i med att Ekeroth sagt ”jävla hora” till en besökare. Sedan backade hon och medgav att orden kan ha yttrats av någon annan i sällskapet.
På en suddig mobilinspelad film ses Ekeroth föras ut från krogen. Det visslas och hurras och scenen inger obehag. Steget mellan ett gäng krogbesökare och en lynchmobb tycks inte vara alltför långt i åtminstone en del av Stockholms krogvärld.
Om krogcheferna har ljugit om Ekeroths förehavanden är de värda kännbara straff. Mellan skål och vägg kan man ha synpunkter på det rimliga i att en så pass kontroversiell politiker som Kent Ekeroth går sent på krogen med Säpovakter – men börjar vi överse med selektiv krogdiskriminering och med lynchmobbfasoner är det riktigt illa.
Det finns ett ”slå SD”-gäng som antagligen inte skulle ha berörts nämnvärt om Ekeroth blivit ordentligt misshandlad på krogen. Allt hat, även det mot SD, drivs av sin egen logik och det är hög tid för samtliga politiska partier att fråga sig hur valkampanjen 2014 ska kunna bedrivas utan att SD-kandidaterna riskerar fara för liv och lem.