Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokom dömd att betala sexsiffrigt avgiftsbelopp

Närmare en kvarts miljon kronor ska Krokoms kommun betala i särskild avgift för att ha dröjt med att genomföra ett beslut.

I förra veckan dömde förvaltningsrätten i Härnösand Krokoms kommun att betala en särskild avgift på 240 000 kronor för att det tog för lång tid att ordna ett särskilt boende för en dement man.

Det var 5 december 2011 som socialnämnden i Krokom biföll en ansökan om särskilt demensboende för en man som beskrevs ha en ohållbar hemsituation.

Men det fanns inga platser lediga. Mannen fick utökad dagverksamhet från en dag till två dagar i veckan. Han erbjöds hemtjänst, som han tackade nej till.

Den 3 oktober 2012 erbjöds mannen ett särskild boende. Han tackade ja och flyttade in dagen efter.

Förvaltningsrätten hänvisar till socialtjänstlagen och dess förarbeten som säger att beslut om bistånd ska verkställas omedelbart, i princip.

Men rätten skriver också i domen att det inte alltid är rimligt, men kommer fram till att det uppstod ett "oskäligt dröjsmål" ett halvår efter beslutet om särskilt demensboende.

Därför dömer förvaltningsrätten Krokoms kommun att betala 60 000 kronor i månaden, totalt 240 000 kronor, för tiden 5 juni till 4 oktober 2012.

Krokoms kommun kan överklaga domslutet till kammarrätten i Sundsvall. Men det krävs att denna högre instans beviljar prövningstillstånd för att frågan ska tas upp på nytt.

En ny prövning skulle också kunna skärpa straffet. Inspektionen för vård och omsorg som drog Krokoms kommun inför rätta föreslog förvaltningsrätten att kommunen skulle betala den särskilda avgiften under sju månader, sammanlagt 420 000 kronor.