Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokom kan få betala miljoner för diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen (DO) riktar mångmiljonkrav mot Krokoms kommun. Nu kommer troligen frågan avgöras av domstol i maj.

Annons

Som ÖP tidigare berättat anklagas Krokom för att systematisk ha diskriminerat samer i bygglovsärenden. Det har kommunen avvisat på alla punkter.

Jovnevaerie sameby i Offerdal anmälde Krokom till DO som för ett år sedan lämnade in en stämningsansökan vid Östersunds tingsrätt.

DO begär 2,8 miljoner kronor i skadestånd, 100 000 kronor var till de 28 medlemmarna i samebyn.

Kommunen hävdar att det finns en överenskommelse från 1977 som innebär att samebyarna avstått möjligheten att behandlas som part vid bygglov för stora områden i kommunen.

Kommunen beviljade bland annat bygglov för ett vindkraftverk i Vallrun och en skidlift på Almåsabergets nordöstra sida utan att höra samebyn. Det underkändes av såväl regeringen som flera rättsliga instanser.

– Men detta mål gäller inte dessa ärenden utan tre bygglov i Åkersjön ovanför hotellet, säger kommunens ombud advokat Leif Andersson.

DO arbetar nu med att ta fram bevisning om sedvanerätten till vinterbete i trakten av Åkersjön.

Lars Rumar, tidigare chef för landsarkivet i Jämtland, har anlitats för utredningen.

Jovnevaeries anmälan är det första samiska diskrimineringsfallet som DO behandlat.