Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokom kan få betala miljoner för diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen (DO) riktar mångmiljonkrav mot Krokoms kommun. Nu kommer troligen frågan avgöras av domstol i maj.

Annons

Som ÖP tidigare berättat anklagas Krokom för att systematisk ha diskriminerat samer i bygglovsärenden. Det har kommunen avvisat på alla punkter.

Jovnevaerie sameby i Offerdal anmälde Krokom till DO som för ett år sedan lämnade in en stämningsansökan vid Östersunds tingsrätt.

DO begär 2,8 miljoner kronor i skadestånd, 100 000 kronor var till de 28 medlemmarna i samebyn.

Kommunen hävdar att det finns en överenskommelse från 1977 som innebär att samebyarna avstått möjligheten att behandlas som part vid bygglov för stora områden i kommunen.

Kommunen beviljade bland annat bygglov för ett vindkraftverk i Vallrun och en skidlift på Almåsabergets nordöstra sida utan att höra samebyn. Det underkändes av såväl regeringen som flera rättsliga instanser.

– Men detta mål gäller inte dessa ärenden utan tre bygglov i Åkersjön ovanför hotellet, säger kommunens ombud advokat Leif Andersson.

DO arbetar nu med att ta fram bevisning om sedvanerätten till vinterbete i trakten av Åkersjön.

Lars Rumar, tidigare chef för landsarkivet i Jämtland, har anlitats för utredningen.

Jovnevaeries anmälan är det första samiska diskrimineringsfallet som DO behandlat.