Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokom slutar med vårdnadsbidrag

Som enda kommun i länet införde Krokom vårdnadsbidrag vid årsskiftet. Nu kan det försvinna.

– Arbetsutskottets förslag är att vårdnadsbidraget tas bort 2010. Det är frivilligt att införa för kommunerna. Och i dessa tuffa tider har vi valt att prioritera bort vårdnadsbidraget, säger Tomas Lönneborg (MP), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Vårdnadsbidraget har varit Kristdemokraternas hjärtefråga i åratal. Nu lär det bli politisk strid om förslaget som lagts fram eftersom KD ingår i majoriteten.

Anne Catrine Hedman är Kristdemokraternas enda ledamot i Krokoms kommunstyrelse och sitter dessutom i kommunfullmäktige.

Hon vill inte lämna någon kommentar utan hänvisar till partikamraten Åke Mårtensson som är ersättare i barn– och utbildningsnämnden.

Tomas Lönneborg berättar att barn- och utbildningsnämndens sparkrav för 2010 så här långt är 3 miljoner kronor.

I årets budget har 1 miljon kronor avsatts till vårdnadsbidraget. Men eftersom intresset är relativt svalt för reformen kommer bara 300 000 kronor att användas.

Nio personer, varav två män, har hittills beviljats vårdnadsbidrag i kommunen, men bara ett fåtal vill ha det under en längre tid.