Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokom stöttar utbyggnad av bredband

Annons

Krokoms kommun beslutade vid senaste fullmäktigesammanträde att ge borgen till Hotagens fiberförening för att möjliggöra den bredbandssatsning föreningen planerar.

Tack vare kommunens borgensåtagande kan arbetet sättas i gång och genomföras i väntan på att de statliga bidragen betalas ut efter att utbyggnaden har skett.

Hotagens fiberförening har fått statliga medel för att gräva och installera fiber i Hotagenbygden. Dessutom satsar föreningen och dess medlemmar egna medel. Till hösten kommer byarna Gunnarvattnet, Valsjöbyn, Hotagen och Rörvattnet att få tillgång till fiber och därmed bredband med hög kapacitet.

Eftersom statsbidragen betalas ut först efter att arbetet med fiberdragningen har genomförts riskerar man att hamna i ett moment 22. Det är bakgrunden till att kommunfullmäktige har beslutat att gå i borgen så att fiberföreningen ska kunna genomföra investeringen.

Beslutet innebär också att om andra fiberföreningar i kommunen kommer i en liknande situation så kommer kommunen att ställa upp med borgen även för dem.

Regeringen har beslutat att anslå nya medel för bredbandsutbyggnad på landsbygden och jag hoppas att alla delar av Krokoms kommun kommer att få tillgång till bredband.

Det är viktigt för såväl hushåll som företag. Från kommunens sida kommer vi att göra vad vi kan för att underlätta för fler att få tillgång till fiber och bra bredbandsuppkoppling.

Maria Söderberg (C)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel