Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokom tar hjälp för val av lärare

Krokom är den enda kommun i Jämtlands län som tar hjälp utifrån för att välja vilka som får karriärlärartjänsterna. Det kostar 81 000 kronor.

– Det är för att få en oberoende och professionell bedömning av vad som utmärker en särskilt yrkesskicklig lärare, säger Birgitta Lundgren som är barn- och utbildningschef i Krokoms kommun.

Det är Stockholmsföretaget Arete Meritering som anlitats av Krokoms kommun för att bedöma de nio lärare som konkurrerar om de sex förstelärartjänsterna. Kostnaden är 9 000 kronor per lärare.

Varje lärare observeras under fyra lektioner. Detta vägs samman med hur eleverna i en enkät betygsätter läraren, rektorns omdömen och hur läraren skriftligt argumenterar för att hon eller han ska få en av tjänsterna.

Det handlar om elevernas skolresultat, själva undervisningen och i vilken mån läraren utvecklar sin och övriga lärares undervisning.

Om bedömningsföretaget tycker att bara ett fåtal, säg fyra av de nio, håller måttet. Tillsätter kommunen då ändå sex tjänster?

– Nej. Då blir det fyra, säger Birgitta Lundgren.

Om alla de nios "meritportfölj" godkänns så är det ändå bara de sex främsta som utses till karriärlärare.

Det är rimligt att tro att de tre som blev utan kommer att vara bland dem som får karriärtjänster till hösten.

Det statliga anslaget nästa år räcker för ytterligare 14 förstelärartjänster i Krokoms kommun från höstterminsstarten 2014.

– Men det är inte beslutat om vi ska gå vidare med 14, säger Birgitta Lundgren.

Det är barn- och utbildningsnämnden som bestämmer om detta, liksom om Arete Meritering eller någon annan utomstående bedömare ska användas.

– Det finns ingenting som säger att man måste anlita extern expertis. Det står kommunerna fritt att välja, säger Peter Östlund som vid Skolverket är projektledare för karriärlärartjänsterna.

– Men Skolverket har ingen särskild uppfattning.

Peter Östlund noterar att de allra flesta kommunerna sköter meritvärderingen själva.