Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokom tar krafttag för att stoppa fylleri bland unga

Tragiska fall och en händelse som blev droppen. Nu hoppas Krokoms kommun att nya krafttag mot alkohol ska fungera förebyggande.

Krokoms kommun har bestämt sig för att lägga 400 000 kronor extra på både akuta insatser och drogförebyggande arbete bland unga.

– Våra ungdomar går på gymnasiet i Östersund och vi kan inte låta den kommunen göra allt. Vi måste hjälpa till, säger folkhälsosamordnare Rolf Pehrsson.

Med hjälp av de extra pengarna kommer en grupp att jobba som stödjare till elevhälsan. De akuta utryckningarna ska bli till sådana erfarenheter som de som jobbar förebyggande kan använda. Meningen är också att gruppen ska vara bollplank för andra som kommer i kontakt med ungdomar.

– Det är inte som att det bara pang har hänt något, men flera orter upplever att det är en oroande ökning av alkohol och andra droger. I höstas och i vinter har det dykt upp. Vi hoppas kunna bromsa upp situationen, säger Rolf Pehrsson.

I början av 2000-talet var kommunens förebyggande arbete lyckosamt, enligt Rolf Pehrssons och kommunchefen Elisabet Sjöström. Samma modell ska användas denna gång.

– Det behövs nya tag, säger Elisabet Sjöström. Det behövs andra insatser i dag när man kan hämta hem droger på internet.