Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krokoms Guldkrok – till byn med drag

/
 • Kaxås bygdegårdsförening var nominerade till Guldkroken och hoppades i det längsta.– Självklart vill vi se oss som vinnare eftersom vi gjort något bra för bygden när vi fått i gång Svea Park som varit nedlagt så länge. Det har gjort att vi kommit gång med evenemang i byn igen, sa Aida Reinholdsson, sekreterare i Kaxås bygdegårdsförening.Med på bilden finns även byalagets Kjell Söderström och på andra sidan bordet Lillemor Svedberg, Bo Svedberg, Yvonne Persson och Maria Persson.
 • – Det här är ett hedersuppdrag, och att vara värd är det roligaste jag vet, sa Mats Hurtig.
 • Bo Ottosson och Maj Johansson från Flykälens byalag låg lågt med segerfunderingarna under kvällen, men till sist så fastnade de och byn Flykälen på den utdelade Guldkroken.– Vi har satt byn på kartan och på hela Sveriges traktorpulling-karta. Vi har hjälpt Tullus med deras tävling och även varit i Ljusdal och Rättvik. Senast kom en förfrågan från Borlänge, säger Bo Ottosson.
 • Amanda Söderberg, Trångsvikens IF kom tillsammans med Eva för att belönas med utvecklingsstipendiet för ungdom.– Det betyder mycket att man får ett erkännande för vad man gjort något bra, säger Amanda Söderberg.
 • Kaxås bygdegårdsförening var nominerade till Guldkroken och hoppades i det längsta.– Självklart vill vi se oss som vinnare eftersom vi gjort något bra för bygden när vi fått i gång Svea Park som varit nedlagt så länge. Det har gjort att vi kommit gång med evenemang i byn igen, sa Aida Reinholdsson, sekreterare i Kaxås bygdegårdsförening.Med på bilden finns även byalagets Kjell Söderström och på andra sidan bordet Lillemor Svedberg, Bo Svedberg, Yvonne Persson och Maria Persson.
 • Det var snabba ryck när 130 matgäster skulle ha sin varmrätt. Ann-Christin Eriksson, Laxsjö med bunken och mitten Runa Eriksson, Storåbränna samt Nadja Fleming
 • – Det känns som en belöning bara att vara nominerad, för det betyder att någon har sett vad vi har gjort. Eftersom vi har renoverat i tre år och i augusti i fjol kunde vi öppna, säger Marita Eriksson och Örjan Nilsson, hotagens Kurs- och konferensgård.
 • – Det är
 • Bandmedlemmen Jesper Lindgren tackade och tog emot ungdomskulturstipendiet som tilldelats rockbandet Pure Faith.
 • Amanda Söderberg, Trångsvikens IF och Hedda Bångman, Offerdals SK fick var sitt utvecklingsstipendium. Prisutdelare var Mårten Suorra, barn- och utbildningsnämden samt Katarina Lindgren, styrelseledamot i Idrottsalliansen.
 • Den här kvällen slapp bandet Jannez resa långt. Byns stolthet fick stå på samma scen där det en gång började 1976, men då under namnet Stars
 • 15-åriga Sandra Östlund från Strömsund sjöng Bob Dylans
 • – Det är viktigt att dela ut priser och uppmärksamma personer som gjort det bra, sa kommunalrådet Maria söderberg (C) under det inledande minglet. Här tillsammans med maken Håkan Larsson.

Det blev en by i Krokoms allra yttersta utkant som tog hem kommunens allra mest prestigefyllda pris Guldkroken.

Priset gick byn som satt sig själv på kartan genom den årliga traktorpullingen under Flykälen-veckan

Annons

Det låg en påtaglig förväntan över de cirka 150 deltagarna som kommit till Guldkvällen i Laxsjö Bygdegård, när Krokoms kommun skulle dela ut rader med priser och stipendier. Hela bygdegården utstrålade fest och högtid,

– Det är viktigt att dela ut priser och uppmärksamma personer som gjort det bra, sa kommunalrådet Maria söderberg (C) under det inledande minglet.

Bland de nominerade fanns både förväntan och en hel del nervositet. Byalaget från Flykälen var försiktiga om sina chanser att vinna.

– Vi hoppas ingenting eftersom vi varit och förlorat en gång förut när vi var nominerade 2010, sa Bosse Ottosson.

– Men det är i alla fall trevligt att de lade Guldkvällen hit till Laxsjö, sa Maj Johansson, Flykälen.

Samma glädje över det kände säkert också de 30-tal kvinnor i kök- och servering från bygdegårdsföreningen i Laxsjö som stod för en avancerad meny.

– Vi har fått hjälp med menyn av en stjärnkock i Stockholm, som har stuga i Laxsjö. Men vi har fått bo här i köket på bygdegården den här sista veckan för att få till det, sa Elsie Öhrberg.

Menyn bestod av rökt lufttorkad biff med timjanscreme och syltad skogssvamp, halstrad regnbågsfilé med vitvinsstuvad potatis smaksatt med dill och messmör och en vitchoklad-cremefraiche i glas toppad med bär till dessert.

– Ingenting kan gå fel när Mats håller i det här konstaterade Mårten Suorra från kultur- och fritidsförvaltningen.

Mats Hurtig själv gick runt spred lugn och trivsel och konstaterade på scen att hans roll var just att hålla i hop det hela som konferencier och producent.

– Det här är ett hedersuppdrag, och att vara värd är det roligaste jag vet. Det är "flurigt" väder där ute, men tänk nu inte på det. Tänk fest nu och på en härlig kväll, uppmanade han.

Under kvällens galamiddag varvades prisutdelningar med underhållning i fyra akter med unga Sandra Östlund, Strömsund, Jannez, Föllinges Jonas Jonsson, och Therese Olofsson band.

Guldkvällens sist utdelade pris var också det mest prestigefyllda, och den här gången var det Flykälens byalag som fick kliva fram och hämta prischecken på 30 000 kronor.

– Det känns riktigt bra att få den här utmärkelsen, för det är många som har del i det priset. Vi är närmare 100 personer som jobbar varje sommar med arrangemanget. Kanske är det inte så mycket av landsbygdsutveckling, utan mer ett sätt att bromsa landsbygdsavvecklingen, säger Bo Ottosson.

Annons