Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på järv

I ett pressmeddelande uppger Länsstyrelsen Jämtland att man beviljat skyddsjakt på två järvar i Jijnjevaeries sameby i Krokoms kommun.

Annons

Skyddsjakt på två järvar har beviljats i Krokom för att säkerställa renskötseln.

Samebyn har tidigare ansökt om tillstånd att få jaga tre järvar i området, men länsstyrelsen gör bedömningen att det inte finns utrymme att skjuta fler än två. Detta då järvföryngringen i Sverige minskat på senare tid och ligger under den rekommenderade nivån. I Jämtland ligger den dock över nivåerna, så en samlad bedömning gör alltså att man kan bevilja jakt på två av järvarna.

Man har tittat på möjligheten att kunna flytta på renarna eller inhägna dem för att skydda dem mot järven, men då all form av insamling av renarna försvåras just av järvnärvaron har man inte ansett detta som ett bra alternativ. Inte heller att flytta på järvarna tror man skulle fungera då risken anses stor att de bara skulle återvända igen.

Jijnjevaerie sameby har också varit ansatta av attacker från lodjur, varg och kungsörn vilket försvårar renskötseln.

Jakten gäller från och med fredag 11 november fram till fredag 25 november. Innan jaktpådrag inleds måste jägarna rapportera in till länsstyrelsen. Skjuten järv tillfaller staten.

----

Läs mer:

Ingen jaktlycka i samebyn – vargarna lever än

Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt – två vargar får skjutas

Skadeskjuten norsk björn rör sig mot Sverige

Naturvårdsverket beviljar skyddsjakt på två vargar

Annons