Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rör inte vår skola"

/

Rör inte vår skola. Det är budskapet i remissvaret som föräldrar och boende i Ytterån med omnejd lämnat på skolutredningen.

Annons

I översynen av barnomsorg och skola i Nälden/Alsenbygden finns som ÖP tidigare berättat ett förslag att lägga ner Ytteråns skola.
I det drygt 40–sidiga och genomarbetade yttrandet underkänner initiativgruppen för Ytteråns skola och dess framtid utredningen.
”Vi anser att förvaltningens utredning ej uppfyller krav på underlag för att kunna fatta väl genomtänkta beslut och svarar inte ens mot vad som anges vara syftet med uppdraget. Utredningen innehåller många slarvfel vad gäller faktaredovisning samt innehåller elevprognoser som starkt kan ifrågasättas”.
Gruppen pekar också på att utredningen inte redovisar kostnader för en utbyggnad av Näldenskolan om Ytteråns skola läggs ned.
Det nuvarande låga elevantalet i Ytteråns skola beror enligt gruppen till betydande del på att föräldrar inte haft tillgång till lika information inför val av barnomsorg och skola.
”Föräldrar till förskolebarn som placerats vid Droppens förskola är i regel positiva till att vilja ha sina barn vid Ytteråns skola i framtiden. Unga barnfamiljer som flyttat till Ytterån beskriver närhet till barnomsorg och skola som starka bakomliggande skäl”.
Initiativgruppen föreslår att ett samarbete mellan byskolorna i Ytterån och Trångsviken startar redan till höstterminen. Bedömningen är att betydande kostnadsbesparingar kan göras genom att utveckla samarbete kring arbetsplanering för personal, samordna resor och integrera slöjdundervisningen.
Ett annat förslag är att drift och underhåll av skolorna i Ytterån och Trångsviken utreds.
”Vår bedömning är att ett lokalt förvaltande skulle kunna innebära kostnadseffektivisering och förbättrad leverans av varor och tjänster vid behov. Det finns i dag ett allmänt missnöje med beroendet av kommunens centrala vaktmästeri”.

Mer läsning

Annons