Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosat förskolekooperativ på Rödön – "Barnen är väldigt trygga med oss"

Det blev full pott för föräldrakooperativet Jordgubben på Rödön då Skolinspektionen genomförde sin kontroll av verksamheten tidgare i somras.

Annons

Skolinspektionen genomförde en inspektion av 36 förskolor över hela landet i våras. Bland de slumpvis utvalda fanns föräldrakooperativet Jordgubben på Rödön som fick besök av skolinspektionens kritiska blickar i juni.

Förskolechefen  Monica Gunnarsson på Jordgubbens föräldrakooperativ har alla anledning att känna sig nöjd efter Skolinspektionens granskning.

Vid just den här kollen var det förskolechefens roll som sattes under lupp. I det fallet blev det med andra ord förskolechefen Monica Gunnarsson på Jordgubbens föräldrakopperativ som granskades.

Och skolinspektionen gillade vad de såg. Idel rosor och beröm till Jordgubben.

Leo Johannesson-Hofling gillar ris, och Jordgubbens föräldrakoooperativ.

Inspektionens kvalitetsgranskning ville få svar på hur förskolechefen klarade av exempelvis den pedagogiska verksamheten, kontakten med personalen och med föräldrar och styrelse. Och inte minst hur kärverksamheten fungerar, den att ta hand om barnen. – Jag är oerhört glad, men det handlar inte bara om mig. Alla mina kollegor, styrelsen och alla vi här har gjort detta tillsammans, vill Monica Gunnarsson poängtera.

På Jordgubben finns i dag 17 barn, fyra anställda varav en i köket plus alla föräldrar.

– Vår starka sida är de korta beslutsvägarna. Att samarbetet fungerar mellan arbetslag, styrelse och föräldrar är avgörande, vilket mynnar ut i en bra verksamhet för våra barn. Ett gott samarbete bygger på att man är öppen mot varandra, är ärlig, att man har korta beslutsvägar och delaktig i varandras arbete. Föräldrarna är ju här och jobbar vilket också gör att vi inte kan "fuska" säger Gunnarsson.

Grete Ohlsson kan det här med att käka korv Stroganoff - mums va gott.

Men viktigast av allt är ju barnen.

– Var nära barnen, försök att sakta ta kontakt och sen var tillsammans med dem hela tiden, på golvet, säger Gunnarsson och får allt att låta så enkelt.

– Jag är oerhört glad, men det handlar inte bara om mig. Alla mina kollegor, styrelsen och alla vi här har gjort detta tillsammans, vill Monica Gunnarsson poängtera.

Sammanfattningsvis har Skolinspektionens granskning inte visat annat än ett samtliga områden som Skolinpektionen bedömt fungerar väl.

Redan nu finns många barn i kö. Kanske blir den kön ännu längre nu efter skolinspektionens goda betyg.

Föräldrakooperativ kan bli lösningen

Kommuner i länet förbättrade kontrollen av förskolor