Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångsviksbolagets vd: Nu är det slagläge

/
  • Trångsviksbolagets nye vd Daniel Wikberg (till vänster) anser att det är slagläge trots finanskris och lågkonjunktur. Här talar han med Per Åsling, styrelseordförande, och avgående vd:n Richard Uski.

Trots finanskris och lågkonjunktur är det slagläge. Det anser Trångsviksbolagets nye vd Daniel Wikberg, 35, från Gåxsjö.

Annons

– Det gäller bara att hitta nya vägar, säger han.

Trångsviksbolaget, som bildades för nio år sedan, har så här långt främst verkat för att skapa tillväxt i det lokala näringslivet och långsiktigt utveckla bygden.

Det har gett resultat. I dag finns ett 80–tal företag och bolaget äger fem fastigheter i Trångsviken.

Trångsviksbolaget har nu ett aktiekapital på 3,7 miljoner kronor och erbjuder mentorskap för nya företagare och försöker lösa finansieringsfrågor vid nyetableringar.

Nyckelorden för framgång är framtidstro, engagemang och nätverk.

– Men i fortsättningen är det inte bara bygden som gäller för Trångsviksbolaget. Och det blir ett ökat affärsfokus, säger Daniel Wikberg.

Han har de senaste två åren arbetat i Stockholm som regionchef för Skog och lantbruk inom Handelsbanken.

– Men att ha Stockholm som bostadsort var av tillfällig karaktär. Det visste jag hela tiden.

För trots att Daniel Wikberg är född och uppvuxen på Frösön har han alltid kallat sig Gåxsjöbo.

– Där köpte jag ett litet torp som 19–åring. Det är nu sålt och istället äger jag en gård utanför byn.

Han tycker att vd–jobbet är en spännande utmaning.

– Vi ska slå vakt om Trångsvikens varumärke. Bygden jämförs ju ofta med Gnosjö och det är väldigt positivt.

Att varumärket är starkt och tydligt fick Trångsviksbolagets styrelseordförande Per Åsling uppleva när han i torsdags höll ett föredrag i Luleå.

– Jag skulle egentligen tala om politikens möjligheter att skapa nya marknader inom energiområdet. Istället fick jag under 45 minuter berätta om Trångsviksbolaget. Jag var inte svårövertalad.

Daniel Wikberg efterträder Richard Uski som nu ska marknadsföra den så kallade Trångsviksmodellen runt om i landet.

Trångsviksbolaget har nämligen utsetts till en av de åtta piloterna i KK–stiftelsens nationella satsning på samhällsentreprenörsskap. Projektperioden är 2009–2010 och det beviljade anslaget 1 miljon kronor.

– Det var Richard själv som tog initiativet att kliva av som vd och istället koncentrera sig på KK–stiftelsens uppdrag, säger Per Åsling.

Vid bolagsstämman på måndagskvällen utsågs Marie Eriksson, initiativtagare till Theia Fond 1 som främst består av kvinnliga investerare, och Åsa Bergström–Schahine, regionchef för Företagarna i länet, till nya styrelseledamöter.

Mer läsning

Annons