Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två skolor hotas av nedläggning

/

Allt mer talar för att skolorna i Ytterån och Västbygden läggs ner efter nästa läsår.

Annons

– De är mest aktuella för nedläggning. Därför har vi nu beslutat att göra en kompletterande utredning kring skolsituationen på dessa platser.
Tomas Lönneborg (MP), ordförande i barn och utbildningsnämnden i Krokoms kommun, säger att det bland annat finns frågor om kostnader för skolskjutsar att reda ut.
Socialdemokraterna och vänsterpartiet lämnade en protokollsanteckning när nämnden i tisdags fattade en del beslut som är kopplade till utredningarna om rektorsområdena i Nälden/Alsen och Offerdal.
Oppositionspartierna anser att andemeningen – kvalitet – i utredningarna nu ersatts av att i första hand handla om besparingar.
”Den politiska majoriteten har i budgetdirektiv och förslag till rambudget för barn och utbildningsnämnden redan förekommit utredningens färdigställande och remissrunda genom att förutsätta att minst två skolor i kommunen ska läggas ner”, skriver partierna.
De vill inte peka ut någon skola för eventuell nedläggning utifrån ekonomiska sparkrav.
ÖP berättade i onsdagens tidning att det nu är öppen strid mellan byarna om skolorna i Alsenbygden.
Föräldraföreningen vid Hovs skola och arbetsgruppen för Alsens byalag vill att Västbygdens skola läggs ner och att verksamheten flyttas till Alsen.
Oenigheten framgår också av remissvaren.
Alsens IF ser i dagsläget inga större vinster med att lägga ner någon skola.
”Man måste jobba gemensamt för Alsenbygdens bästa. Det som vi fruktar mest är att bygden splittras i dessa frågor och hemska tanke är att eleverna drar åt olika håll. Detta kommer då starkt att påverka Alsens IF:s möjligheter till verksamhet framöver”.
Föräldraföreningen i Västbygden önskar i första hand att båda skolorna blir kvar liksom förskolorna.
”Om en av skolorna trots allt måste läggas ner tycker vi oss se att vi i Västbygden har möjlighet att ta emot eleverna från Hovs skola. Enligt de prognoser som ni tagit fram har vi i Västbygden ett stabilare elevunderlag över tid, medan barnantalet i Hov pendlar i högre grad”.
I mitten av september avgörs troligen framtiden för ett antal byskolor i Krokoms kommun.

Mer läsning

Annons