Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krokoms kommun sparar på våra mest utsatta

/

Annons

Spinnrockens särskilda boende i Nälden hotas av nedläggning. Där bor tio åldringar, de flesta med någon form av demenssjukdom. Spinnrocken är en liten enhet, just vad som rekommenderas för demenssjuka. Avdelningen har en utegård med staket. De gamla kan gå ut och in som de önskar under sommaren utan risk att förvilla sig. En möjlighet som inte finns på alla särskilda boenden.

För demenssjuka kan en flytt vara mycket riskfylld menar både demensförbundet och demensforskare. En ny miljö innebär en stress som kan göra en gammal orolig, ångestfylld och deprimerad. Den som dessutom är demenssjuk kan bli sämre i sin demenssjukdom.

Ett argument för nedläggningen är att antalet 80-åringar i kommunen kommer att vara cirka 30 personer färre år 2020, alltså om 10 år. Minskningen kommer inte att ske i Nälden med omnejd utan i andra delar av kommunen.

Kostnaden att driva Spinnrocken jämfört med andra särskilda boenden är ett annat argument. Efter att anhöriga uppmärksammat fel i uträkningarna runt detta har tjänstemännen fått räkna om och presentera nya siffror.

Dessa visar att vårdplatserna på Spinnrocken inte är dyrare, de är till och med billigare än två andra boendens vårdplatser. Personalen gör vårdinsatser på servicehuset Smedsgården så även dessa boende påverkas.

Ändå står politiker fast vid sina ställningstaganden. Man vägrar ta omtag och söka andra sparlösningar. Man värjer sig för vittnesmål om att äldreomsorgen i kommunen är i behov av en upprustning, inte motsatsen. Man hävdar att denna nedläggning inte ska innebära någon försämring avseende omsorgens kvalitet. Vi tror inte på det.

Spinnrockens brukare ska flyttas till andra boenden där plats finns. De ska prioriteras har socialchef Ulf Norring lovat. Prioriteras, före vem då? En annan gammal människa i behov av omsorg? Det enda som prioriteras i detta nedläggningsförslag är ekonomiska besparingar. Inte de gamla.

En flytt kan innebära att anhöriga och bekanta får betydligt längre resor för sina besök. Det inverkar negativt på miljön och dessa viktiga besök riskerar att bli färre.

I dag torsdag påbörjas en protestaktion mot detta förslag. Vi samlar namnunderskrifter utanför ICA i både Krokom och Nälden. Information om var du kan hitta en lista på andra orter finns på hemsidan momma.se

Om du är en av dem som tycker att det är fel att de gamla ska betala för krisen, skriv på en av dessa listor.

Mer läsning

Annons