Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokoms kommunstyrelse träffade änkan

På onsdagen träffade den politiska ledningen Maria Lundquist-Persson, hustru till den socialsekreterare i Krokom som tog sitt liv i juni 2010.

I ett öppet brev i ÖP i måndags krävde Maria Lundquist-Persson att få träffa kommunstyrelseordföranden Maria Söderberg (C).

Detta för att få svar på varför kommunledningen agerade som den gjorde efter tingsrättsdomen 19 februari då två chefer inom socialförvaltningen dömdes för vållande till socialsekreteraren Lars Perssons självmord, 53 år gammal.

Tingsrätten ansåg att de hade brustit i sitt arbetsmiljöansvar och bland annat gjort en undermålig mobbningsutredning sedan Lars Persson anmält att en arbetsledare under en längre tid utsatt honom för kränkande särbehandling.

Direkt efter domen gav kommunledningen med kommunstyrelsens presidium i spetsen sitt fulla stöd till de två dömda cheferna.

I ett pressmeddelande undertecknat av Maria Söderberg, kommunstyrelsens vice ordförande Lisa Sallin (M) och oppositionsrådet Rolf Lilja (S) uttryckte de sitt deltagande med Lars Perssons familj.

Men ingen av dem kontaktade familjen.

"Hur ska jag tolka det", frågade Maria Lundquist-Persson i det öppna brevet.

– I dag efter kommunfullmäktige kommer kommunstyrelsens presidium att träffa Maria.

Det berättade Maria Söderberg från talarstolen vid kommunfullmäktiges sammanträde på onsdagen.

Fortfarande är det något av ett vakuum. För även om Östersunds tingsrätt var tydlig i sin fällande dom så är det många politiker och tjänstmän som inte vill vidkännas att kommunen egentligen gjorde något fel gentemot Lars Persson.

För domen vinner laga kraft tidigast 12 mars.

Fram tills dess har de två dömda på sig att överklaga till Hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall.

Men för att det ska ske en överprövning där så ska hovrätten meddela prövningstillstånd.

Det kan ske i det här fallet med hänvisning till att domen kan bli vägledande för andra domar i liknande mål.