Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Alice, Maggan - eller Bobban?

Jag är gärna tjatig - åtminstone i den här frågan.

Droppen urholkar stenen och i bästa fall kanske jag får rätt? Tänk om Alice Munro verkligen får Nobelpriset i litteratur i dag?

Akademien har det senaste decenniet belönat breda och/eller populära författare ett antal gånger, från Lessing och Fo till Tranströmer och den omstridde Mo Yan.

Som vanligt balanserar de mellan att välja riktigt smala namn till att utse en sorts "Hall of Fame" där redan framgångsrika författarskap belönas - samma princip som Polarpriset tyvärr fastnat i.

Priset är mer känt utomlands än vi kanske förstår. Att på detta sätt hylla boken och skivandet ÄR stort, något att vårda, även om man kan ogilla Akademien som institution.

Till min glädje noterar jag att just Alice Munro för dagen ligger tvåa i rankingen hos Ladbrokes, hon ger "bara" fem gånger pengarna - och de senaste åren har vadslagningsfirmorna haft oroväckande bra koll på vad Akademien kommer att välja.

Dagens Nyheter visade på onsdagen hur lätt det är att påverka spelbolagens odds. Man vet också att spelare försökte manipulera utgången både innan Coetzee och Tranströmer fick priset. Ändå har firmorna bättre träffbild än litteraturvetarna.

Betting-etta är japanen Haruki Murakami, som i mina ögon vore ett lite beige val, han har varit så hajpad så länge att ingen normal läsare kan ha undgått honom. Och är han verkligen SÅ upphetsande bra?

Munro har för sin del haft svårt att slå hos de svenska köparna, två stora förlag har övergett henne, men hedrande nog vågar lilla Atlas satsa hårt på henne.

Hon är den moderna novellens mästare, hennes fantastiskt effektiva och lite lakoniska språk rymmer spänningar och dubbelheter utan att vara övertydligt. Hon utgår alltid från vardagliga situationer som vi alla kan relatera till och hon känner väl till hur den vardagen kan grina oss i ansiktet.

Tyvärr tycks den dynamiska Jeanette Winterson ha fallit under radarn nu, men varför inte Margaret Atwood? Horace Engdahl ogillar visserligen amerikanska författare, men kanadensare borde väl platsa?

Annars har vi fritänkaren syriske Adonis, den vresige australiensaren Murray, för att inte tala om den spretigt yvige rumänen Cartarescu, som lockade flera akademiledamöter till sina föreläsningar på årets bokmässa.

Skandinaver som Oksanen, Knausgård och Askildsen har höga odds och Bob Dylan ger mer än 50 gånger pengarna.

Fast ännu en äldre vit västerländsk man är inte vad Akademien främst ska lägga till sin lista.

Och jag ska erkänna att jag är uselt inläst på de afrikanska kvinnor som också ligger hyfsat bra på bettingen.

Klockan ett vet vi.