Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Avpixlat sprider lögner om flyktingar och vapen i Jämtland

Det hör inte till ÖP:s uppgifter att dementera andra mediers nyheter. Men efter ett sällsynt lågvattenmärke till publicering, till och med för att komma från en sajt som Avpixlat, finns det anledning att reda ut ett och annat. Speciellt när skribenten säger till mig att artikeln kan vara baserad på en lögn.

Sent på tisdagskvällen publiceras en artikel med rubriken "Vapengömma hittad vid asylboende" på Avpixlats hemsida. Enligt skribenten Jan Sjunnessons uppgiftslämnare är det personal från ett lokalt energibolag som har hittat flera vapen inne i värmerummet på ett asylboende i Krokom.

"Efter att ha ordnat med huvudnyckel, så kunde personalen ta sig in och fick då se vad som hade gömts där inne, troligen av de asylsökande."

Fyndet ska ha skett förra veckan och polis och Säpo kopplas in.

När jag läser nyheten på onsdagsmorgonen är min första tanke, OM det här stämmer, hur har vi kunnat missa det? ÖP ska vara bäst på nyheter på sin hemmaplan. Vi lever på tips och ett brett kontaktnät ute i byarna. Jag börjar genast jobba med att försöka bekräfta nyheten. Samtidigt börjar folk att höra av sig till ÖP och fråga varför vi inte skriver om vapengömman:

"Tycker alla svenskar borde få reda på den nyheten men eftersom Sverige har blivit en diktatur ska ni väl undanhålla detta för folket."

Jag tillbringar hela dagen med att ringa runt till olika personer i Krokoms kommun som jag vet har bra insyn i asylmottagandet. Jag pratar med polisen. Jag pratar med Säpo. Jag pratar med Jämtkraft. Jag pratar med Jan Sjunnesson som skrivit artikeln. Resultatet?

Mina kontakter har inte hört något om en vapengömma. De rykten som florerar leder ingenstans förutom tillbaka till uppgifter i Avpixlats artikel.

Per Thelin, förundersökningsledare på Jämtlandspolisen, har aldrig hört talats om det. Han gör slagningar flera månader tillbaka i registren men hittar ingen upprättad anmälan om någon vapengömma.

Fredrik Milder, pressinformatör på Säpo, har ingen information om någon vapengömma. OM det skulle ha varit en vapengömma hade den regionala polisen hanterat det först.

Kristina Andersson, kommunikationsansvarig på Jämtkraft, har inte hört talas om några upphittade vapen. Hon har kollat med de avdelningar som arbetar med att läsa av mätare och dylikt ute i olika fastigheter.

Jag pratar flera gånger, senast på torsdagsmorgonen, med Jan Sjunnesson som skrivit artikeln. Jag berättar att jag inte hittar något. Hur säker är han på sina uppgifter? Han har fått dem av "en källa via en annan källa". Han lägger till, "sen kan det naturligtvis vara en lögn". Men varför publicera i så fall?

"Det är en så pass allvarlig situation att det måste komma ut".

Jag får också kontakt med en person som under onsdagen lämnar in en polisanmälan mot Avpixlat. I samband med artikeln har sajten publicerat en bild på personens gård. Personen tycker att det är obehagligt att hens gård kopplas ihop med en vapengömma och asylboende. Man vet aldrig vad som kan ske i slutändan säger hen.

Efter mer än en dags journalistiskt arbete hittar jag inte någon som helst substans i Avpixlats artikel. Med andra ord, den stämmer inte. Det har inte hittats någon vapengömma på ett asylboende i Krokom. Det är lögn.

I en tid när flyktingboenden brinner och debatten förs i ett allt högre tonläge känns sådana "nyheter" extra obehagliga. Mitt tips: Tänk efter mer än en gång innan du delar och sprider en nyhet i sociala medier. Vem står bakom? Är det sant och relevant? Det är du som väljer vad du vill dela och sprida vidare.

---

Läs mer: Per-Lennart Perssons hem pekas ut som vapengömma – polisanmäler Avpixlat

Läs också Marcus Perssons ledare: Avpixlat har fel: Det fanns aldrig en vapengömma på flyktingboendet i Krokom