Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: De ska bära våra halsdukar när vi dör

33 000 personer har kommit till Tele 2 Arena för att se Hammarby ta sig tillbaka till Allsvenskan. En bekant bär sin nyligen avlidna mors Bajenhalsduk, hon har gått på Bajens matcher i 40 år och hade älskat den här dagen.

En annan vän ser stolt ner på sin lille son som har äran att vara players escort och gå hand i hand med en av idolerna ut på planen. Min väns blick flackar oroligt mellan sonen där nere och klacken på läktarens ena kortsida. Måtte de hålla sig lugna nu …, mumlar han.

Strax innan avspark tänds de upp, de där förbannade bengalerna som på nolltid fyller läktaren med rök och avspark försenas. Suck …

Dessa vedervärdiga fyrverkerier som jag så många gånger har stått och svurit över och som kan innebära så negativa konsekvenser för lagen.

När röken lättat något sparkas matchen mellan Hammarby och Jönköping Södra i gång och min kompis andas ut när sonen sitter i pappas trygga knä efter sitt ärofyllda uppdrag. 

Hammarby vinner med hela 5–0 och Allsvenskan är säkrad men så händer det som klubben fasat för; publiken stormar plan innan slutsignal. Klubben hade vädjat till sin publik på hemsidan att stanna på läktaren eftersom en planinvasion skulle kunna kosta dem uppflyttning till Allsvenskan och att alla typer av skadegörelse medför stora kostnader för klubben.

Domaren blåser snabbt av matchen och spelarna tvings fly in i spelargången.

Senare uppgifter om att domaren hade lagt till en extra minut för att ge spelarna möjlighet att fly tycker inte jag gör saken bättre. Vad sänder det för signaler? Ja, vi hjälper er att komma undan med en planinvasion, som borde vara precis lika oacceptabelt som all annan skadegörelse och våld. I stället för att få uttrycka sin stolthet och glädje står nu en arg Nanne Bergstrand och fördömer den idioti som förstör för fotbollen. Kvar sitter alla de som så gärna ville applådera sitt lag, fira, sjunga och tacka spelarna. Hammarbys riktiga fans, som varit så fenomenala under säsongen att de flesta, oavsett sympatier, unnar dem en plats i Allsvenskan, får lida för att en liten bråkdel förstör.

En annan bekant säger efter matchen några så sorgliga ord att jag nästan tappar tron på det hela: Nu när de är tillbaka i Allsvenskan får man väl sluta ta med familjen på matcherna.

Nej! Nej, nej!

Jag har sett publikvärdar brännskadas av bengaler, barn gråta av rädsla vid bråk på läktarna och allt för många spelare och klubbar drabbas av idioter som inte bryr sig ett dugg om fotboll. Det är inte okej och det måste få ett slut.

Jag förstår problematiken i att inte kunna visitera folk ända in på kalsongerna, men att plocka de som står och håller i bengalen eller de som slåss är inte svårt. Alla ser, alla vet vilka de är.

Jag har fått mothugg många gånger när jag har använt England som exempel, men faktum kvarstår att jag har stått på Stamford Bridge eller Anfield och sett ursinniga engelsmän vråla i sina stolar, men de stannar ta mig tusan i den där stolen. De får sitta på armlängds avstånd från spelare och tränare och ingenting händer. Regler och lagar är tydliga, straffen är stenhårda och bråken är borta, i alla fall från arenorna.

Hammarbys fans är värda att få njuta av problemfria och stämningsfulla matcher i Allsvenskan. Min bekant och alla andra ska kunna fortsätta ta med sig familjen på dessa matcher! Till varje pris! Det är ju våra barn som ska bli nya Kennedy Bakircioglüs.

Det är ju de som ska skriva om ramsorna och ta över våra säsongsbiljetter!

Det är de som ska bära våra halsdukar när vi dör.