Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Den där extra förmågan att läsa spelet

"Personer med bra spelförståelse är ofta bra på att köra bil." Detta påstående kom från en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. 

Oj då, tänkte jag. Jag som är känd bland mina närmaste som livsfarlig bakom ratten. Det handlar om att vara en person som ser det som kommer att hända innan det faktiskt händer, fortsatte Torbjörn Nilsson. Att kunna se hur de andra bilarna kommer att köra, vad förarna kommer att göra och hur det påverkar vilka beslut du tar. 

Torbjörn var under 1980-talet en av Europas absolut bästa spelare, skyttekung i det som i dag är Champions League två gånger och vann Guldbollen 1982.

När Torbjörn för inte allt för länge sedan satt och såg Tottenham spela blev han så irriterad på Emmanuel Adebayors oförmåga att hjälpa sina medspelare att han skrev en bok. Han var tvungen att skriva av sig ilskan och tankarna och plötsligt fanns hela underlaget till boken "Förstå spelets idé". Enligt Torbjörn handlar spelförståelse om empati. Människor som är empatiska lyfter blicken, ser andra och är medvetna om sin omgivning. De har en känsla för hur deras beslut påverkar andra. Samma sak gäller på en fotbollsplan. 

Torbjörn var gäst i Premier League-studion i söndags och hans tankar var så intressanta att jag tog varje liten reklampaus till att prata vidare med honom om det. Personligen älskar jag att se spelare med den där extra förmågan att läsa spelet. De som tycks ha ögon i både nacke och vid öronen, de som slår de där bollarna man inte fattar hur bra de är förrän bollen sitter på foten på en plötsligt spelbar kollega. Eller de som dyker upp från ingenstans på en obevakad yta som gubben i lådan. Som liten såg jag Zidane, Baggio, Scholes och Zola. Numera har jag den enorma äran att få stå bara meter ifrån och se Xavi, Pirlo, David Silva och Zlatan göra konststycken på gräsmattor runt om i världen. De skapar konst, dans, magi … Det låter kanske pretentiöst men jag beundrar verkligen den förmågan. Det är kanske för att jag själv är en typiskt dålig bilförare, som saknar split vision, som jag förundras över hur de gör det.

I söndags spelade Emmanuel Adebayor från start i Tottenham. Ironiskt nog gjorde han också mål i matchen och Torbjörn fick förtydliga att han visst är en bra spelare, men inte den med mest öga för spelet. 

I söndags såg jag på matcherna med lite andra ögon efter att ha blivit påmind om spelets skönhet, som jag en gång föll för. Jag rekommenderar er att göra detsamma: ta en match, leta efter de där magikerna på planen. De som gör det hela till en dans.