Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Det här blev sommaren då allt blev möjligt

En midsommar som den brukar vara i Jämtland. Blåst, hagel och någon ynka plusgrad. Jag drog upp jackkragen och kände mig allt utom levande.

Annons

Regnet fortsatte att ösa ner och värmen dröjde. Skulle det bli ännu en skitsommar? Jag var inte ensam om att googla efter solresor till varmare breddgrader men de sålde som smör i solsken. Fanns knappt några resor kvar. Jämtarna som ändå är ganska luttrade höll andan. Skulle vi få lite värme innan hösten var här igen?

Och så kom den! Rekordsommaren med rekordvärmen som infriade alla löften. Temperaturer på uppemot 30 grader i flera veckor. Väderprognoser visade samma stora sol i Östersund som i Marbella och svarta Storsjön blev plötsligt en ljum och inbjudande alldeles underbar sjö. Jag gjorde mitt första dopp i den sedan år 2000 då jag flyttade hit. Det säger rätt mycket om badtemperaturen.

Ingen klagade trots att det blev lite väl varmt att sova om nätterna. I stället flyttade folk tillfälligt ut i sina tält på gårdarna för att få lite svalka och en del campade på sina balkonger - och njöt av det. Kvällsdopp blev en rutin och allt kändes enkelt och lätt. Städning och andra tråkiga bestyr fick vänta. Det här skulle vi minsann ta tillvara på. Det här blev sommaren då det gick att ordna en middag ute i det fria utan risk för regn och utan att ta med fleecejackan och regnkläderna. Det var också sommaren då våra sommarkläder hann bli slitna och när bikinin knappt hann torka mellan baden. Nordvästan höll sig undan och istället fick vi vindstilla kvällar med svettpärlor på näsan. Jämtland har aldrig varit vackrare och människorna har aldrig varit gladare. Och det var inte bara jämtarna som fick njuta av rekordvärmen. Den här var sommaren som dessutom var rättvis. Från Malmö i söder till Kiruna i norr fick människor värme. Samernas tvingades ställa in kalvmärkningen i väntan på kallare väder och svalkade sig i vanligtvis iskalla vattendrag.

I sociala medier blev idylliska bilder på båtar, stränder och bruna kroppar vardagsmat. Men jag reagerade ändå lite när jag fick rapporter om bad i Torneälven uppe i Lappland! Det blev en unik sommar och den kanske inte är över än. Men jag är så tacksam för vädret i juli. Det ÄR livsviktigt för oss nordbor att att få värme och bad. Det ger oss energi att överleva den mörka hösten och vintern. Det här blev sommaren då allt blev möjligt och rent statistiskt är jag rädd att det dröjer innan vi får tillbaka det här igen. Så njut av det vi har kvar i augusti och minns sommaren då allt blev möjligt nästa gång du klagar på vädret!

Malin Andersson Junkka bor i Östersund och jobbar med en hemsida om Sveriges nationella minoriteter.

Läs fler av Malins krönikor:

"Jag var upprörd. Hur kan det vara så dålig mottagning?"

"Grupptrycket var hårt och gallringen tuff"

Känn en doft av sommaren

Kanske går det att få förståelse för det inre monstret?