Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Efterlyses: En ny backklippa

Vänskapsmatcher i fotboll framkallar sällan adrenalin, vare sig hos spelare eller publik. Sverige–Estland på Friends i Stockholm utgjorde inget undantag. Många frågor fanns att ställa, men svaren som gavs var färre.

Ett stort frågetecken återstår dessutom inför EM-kvalpremiären mot Österrike i nästa vecka: Hur ska Sverige klara sig i Wien när försvarslinjen inte förmådde övertyga ens mot en C-nation som Estland?

Visst blev det 2-0, (2-0) efter dubbla mål av Zlatan, men Estland skapade fyra hörnor före paus och mest varje gång estländarna tog sig in i anfallsboxen osade det katt. Ingen rese finns att luta sig mot sedan Olof Mellberg försvunnit, undantaget vänsterbacken Martin Olsson som ändå förtjänar beröm, främst offensivt.

Jobbigast hade det Mikael Antonsson, som snurrades upp ordentligt ett par gånger. Honom hoppas jag vi slipper se mot Österrike. Han hinner inte med längre. Men tyvärr är knappast Per Nilsson eller Jonas Olsson så mycket kvickare. Här hackar det.

Sex gånger om hade Sverige fått smisk under lika många "riktiga" landskamper spelåret 2014. Viktigast mot Estland var därför att trenden bröts. Att det blev vinst. Att landslaget och Eric Hamrén slapp ett journalistdrev efter en halvdan eller helsvag insats. Triumfen levererades och arbetsro skapades, åtminstone fram till måndag inför Österrikematchen.

Så långt allt väl, men nog hade vi hoppats att debutanter som Emil Forsberg och Nabil Bahoui, som nu fick spela en hel halvlek tillsammans med Zlatan längst fram, skulle kliva fram mer än de gjorde. Bäst lyckades Emil Forsberg, som åtminstone var respektlös, men någon ny blivande Henrik Larsson eller Fredrik Ljungberg kunde inte skönjas.

Offensiven var trots allt det som gladde. Där mittfältare som Sebastian Larsson, Albin Ekdal och Kim Källström gav prov på gedigna fotbollskunskaper och speciellt Albin Ekdal kan bli blå-gults nya spelmotor.

Zlatan Ibrahimovic spelade i 64 minuter, gjorde två mål och satte nytt landslagsrekord med sin 49:e och 50:e fullträff, (Sven Rydell passerad). Det var bra, för Zlatan ville åt rekordet och är nu på gott humör under resten av landslagssamlingen.

Vår ende världsspelare måste vara både glad och i fysiskt topptrim om vi ska ha en chans att nå EM-slutspelet i Frankrike 2016. Han betyder om inte allt, så näst intill.

Hans lagkamrater har nu att höja sig minst ett par snäpp om det ska gå vägen. Ungtuppar som Emil Forsberg, Nabil Bahoui och Branimir Hrgota slog inte till mot Estland. Men de har potential.

Eric Hamrén ska därför fortsätta ge dem chansen även mot tufft motstånd och i större sammanhang. Gärna redan mot Österrike där vi hellre ser det unga anfallsgardet tillsammans med Zlatan än en avdankad Johan Elmander eller Tobias Hysén.