Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Feminism behövs

För ett par veckor sedan var jag och mina barn i en bowlinghall på Södra berget i Sundsvall.

Där bland barnfamiljer, helgrosiga pensionärer och trevande första date-tonåringar, hände det som jag bara läst upprörda blogginlägg och krönikor om.

En kvinna i 20-årsåldern står vid kassadisken när ett skönt killgäng glider förbi. Där en av männen, i 20-årsåldern, inte kan låta bli att grabba tag i kvinnans rumpa. Hon får sig ett rejält nyp där bak.

Detta hade troligen gått mig obemärkt förbi om det inte vore för att den här kvinnan varken blev smickrad eller tyst förnärmad. Nej, hon sa ifrån. Hon vände sig om och skällde ut den skyldige. Eller ja, hon råkade ge sig på fel kille i gänget. Men det ordnade sig snabbt då han skickade fram rätt man som fick sig en omgående och välförtjänt utskällning.

All heder åt henne.

Men, ska det vara så här? Egentligen?

Feminism behövs. Alla som påstår något annat har fel.

Om inte min bowlinghallsiakttagelse räcker. Låt mig stapla några enkla fakta. Siffror som talar sitt språk.

Var femte vuxen kvinna och var tjugonde man i Sverige har utsatts för allvarligt sexuellt våld, visar en undersökning som redovisades i riksdagen förra veckan. Jag tar det igen, var femte kvinna säger att de drabbats av allvarligt sexuellt våld.

Har du utsatts för våld, vare sig du är man eller kvinna, ökar risken markant för att du ska få sämre hälsa senare i livet. De som fått stryk uppgav oftare än andra symptom på depression, riskbruk av alkohol och självskadebeteende någon gång i livet.

Sen det här med lönen.

Väljer du att, som kvinna, bosätta dig Östersunds eller Ragunda kommun får du nöja dig med 20 procent mindre i lönekuvertet än män. Och medelinkomsten för kvinnor i hela Jämtlands län var 82 procent av männens nivå 2012.

Män har helt enkelt ett högre marknadsvärde än kvinnor, som akademikerförbundets ordförande Heiki Erkers krasst konstaterade i Dagens nyheter i höstas.

Men det är inte bara medelinkomsten som skiljer sig åt. Får du för dig, som kvinna, att bli företagsekonom ligger lönen på 82 procent av mannens nivå. Som finmekaniker bara 72 procent. Och om du, gud förbjude, siktar på att bli verkställande direktör kammar du bara hem 67 procent i jämförelse med honom, enligt statistiska centralbyrån.

Är det rimligt? Egentligen?

Så länge två av mina tre barn riskerar att vara allmänt villebråd i bowlinghallens lördagsmys och kommer att få lägre lön för samma arbete, bör den feministiska kampen fortsätta. Och skam till den man som inte deltar.