Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: ”Försiktig, men förhoppningsfull”

Krönikör Lidén ser fram mot supermatchen på Friends Arena.

Försiktigt förhoppningsfull. Det är med den känslan i kroppen jag sätter mig på tåget med sikte mot Stockholm, Solna och Friends Arena.
Förhoppningsfull är det faktiskt förhållandevis lätt att vara. Portugal har, i och för sig, ett ohyggligt facit att blicka tillbaka på; de förlorar i princip aldrig viktiga kvalmatcher och de förlorar väldigt sällan med mer än de två nödvändiga mål Sverige behöver göra. Och det händer dessutom sällan att det lag som föll i första matchen står som segrare när returen är spelad.


Men kikar man på vad som hänt svensk landslagsfotboll med Erik Hamrén vid rodret så ser vi flertalet fascinerande förvandlingar. Tysklands 4–0 i Berlin i paus blev 4–4. Sverige har vänt 0–1-underlägen mot Irland och Österrike. Sverige gjorde faktiskt sju mål på Tyskland i kvalet – ett urstarkt Tyskland med Manuel Neuer i målet.
Och det är just ett underläge vi befinner oss i nu, ett 0–1-underläge. I halvtid så att säga.
Så förhoppningsfull finns det all anledning att vara.
Försiktig då?


Jag vill inte se någon omdömeslös offensiv från svensk sida. Och lär inte få göra det heller, för Hamrén vet vad som väntar om Sverige blottar sig bakåt. Då kommer Nani och Ronaldo stormande och då lär Andreas Isaksson stå där med rumpan bar.
Men försiktigt behöver det inte vara för den delen. Smart och strategiskt däremot. Och tufft. Tryck ut portugiserna mot sidlinjerna och låt de skicka skeva bollar in i det svenska straffområdet, där vill jag se Nilsson och Antonsson dominera och spänna varje tänkbar muskel.


Framåt handlar det om mod och varför inte avlossa ett eller annat distansskott?
Jag vill se rejält och resolut spel, jag vill se svenskarna gå så hårt åt Cristiano Ronaldo som domare Howard Webb tillåter. Och jag tror att han är rätt man för jobbet i kväll – en flintskallig polis från Sheffield faller nog inte till föga när den vaxdocksliknande portugisiske lagkaptenen trånar med sin förtvivlat sockersöta blick.
Cristiano Ronaldo är en fantastisk spelare som har allt man kan begära och lite till. Han är allt, med väldigt mycket extra, men jag kan aldrig sluta störa mig på hans fasoner. Han är på en evig auditionturné till Gäster med gester och ingen är imponerad. Jarl Borssén lär skaka ganska oförstående på huvudet i sin himmel.


Det behöver inte vara både livrem och hängslen, men skärpt ska det vara. Sverige måste hålla tätt bakåt, nätar Portugal blir vägen till Brasilien direkt så mycket längre.
Men skulle Portugal få vännerna på Friends att tystna finns det ändå hopp.
Och hamnar Sverige i underläge, eller tvingas jaga det där målet som måste göras vill jag se en offensiv utan dess like. Det finns inget som är hedersamt i en tam förlust i en avgörande kvalmatch, en match där biljetter till Brasilien och VM finns i potten.
Och Sverige har trots allt en joker som saknar motstycke. Vi vet alla vad Zlatan mäktat med att göra på arenor världen över, inklusive vår egen hemmaborg, det han gör är sällan försiktigt. Däremot oförutsägbart fascinerande.


Själv är jag aningen mer försiktig och förutsägbar än Zlatan. Men just nu, några timmar före avspark, är jag åtminstone rejält förhoppningsfull.

Andreas Lidén