Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Fråga dig själv och ge dina svar – så kan du hitta din röst

Tvekar du fortfarande? Gör inte en valkompass till, fråga dig själv i stället!

Typ så här:

Har du bestämt vad ska du rösta på?

Nej, jag bestämmer mig på valdagen.

Det låter oseriöst, har du inte läst på?

I kärlek och politik spelar kunskap samma roll. Går vi bara på bara känsla, kommer vi ganska nära det röstningsbeslut vi skulle ha tagit även om vi hade informerat oss fullt ut.

Men något resonemang måste ändå ligga bakom?

Det parti jag röstar på ska ha en verklighetsbeskrivning nära min, en vision som jag delar, och konkreta förslag för att ta sig dit. Jämlika samhällen är lyckligare och det vill jag rösta för.

Hur rimmar jämlikhet med frihet?

Jag tycker att sjuka människor också ska vara fria, vilket de inte är i dag. Lägg därtill desperata arbetslösa och livrädda utförsäkrade. Rädsla är en dålig drivkraft! Och på tal om frihet, så bygger den framgångsrika nordiska välfärdsmodellen, med starka fackföreningar och höga skatter, på att staten befriar individen från olika sociala beroenden. Den offentliga barn- och äldreomsorgen, de generella studiemedlen, föräldraförsäkringen, innebär att vi blir mindre beroende av familjeband.

Det låter vänster?

Likväl har moderater som Reinfeldt, Borg och Schlingmann talat sig varma för den här modellen, samtidigt som deras förslag går åt motsatt håll. Tror man på den, kan man inte rasera dess grunder, som A-kassan och sjukförsäkringen.

Återinför den gamla goda social­demokratin och allt blir frid och fröjd?

Jag vill blanda grönt och närodlat, gammal socialdemokrati med nya visioner och metoder. Det behövs en solidarisk omfördelning av resurser, men också en förmåga att ta till sig nya idéer och verklighetsbeskrivningar – om centrum och periferi till exempel. Fingertoppskänslan för det lokala är viktig, och jag tycker att anställda inom skola, vård och omsorg ska ha ett större inflytande över sina arbetsuppgifter och bättre möjligheter att anpassa arbetet efter just sina förhållanden.

Och allt det där tror du att du åstadkommer genom att rösta?

Som medborgare är man alltid i tjänst för att, efter sin förmåga, bidra till det gemensamma bästa. Vi behöver bli bättre på att ta till vara på alla människors viljor, och att de politiska partierna tappat mängder av medlemmar borde oroa oss mycket mer! I slutändan riskerar vi att få kampanjmaskiner som bara kan ”vinna val”, men inte tänka ut smarta saker ihop. En 3-åring kan göra själv, samhällen måste vi bygga tillsammans.

Pröva själv nu, med dina frågor och dina svar, så finner du nog din röst. Lycka till!