Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Från mammas Malmögata till Jay Z och Beyonce

Viasats Frida Nordstrand om en fotbollsvecka som bjudit på kontraster.

Jag älskar fotbollens kontraster. Då menar jag inte bara på planen, utan även runt omkring. Ena dagen går jag med Malmös Pa Konate på den promenad han gör varje dag från familjens lägenhet till Swedbank Arena.

Inga vakter, inga presschefer, inga fans som känner igen honom. Vi pratar om livet, mammas goda mat som gör att han inte vill flytta hemifrån och om skillnaden mellan att spela med Öster i Superettan och att möta Juventus i Champions League.

Nästa dag står man och trängs i katakomberna under Parc de Princes, bland Beyonce, Jay Z och Beckham och gör intervjuer med Neymar och Andrés Iniesta.

Tisdagen i Paris var en galen tillställning. Det var en kväll som innehöll alla ingredienser utom en: Zlatan Ibrahimovic. Han var förvisso där, men fick se matchen från VIP-läktaren tillsammans med sångerskor, rappare och kalsongmodeller. Fotskadan var ännu inte läkt och den stora frågan inför matchen var hur PSG skulle klara sig mot Barcelona utan sin storstjärna.

Alldeles utmärkt, skulle det visa sig.

Spelarna berättade efter matchen att de hade pratat om vikten av att spela som ett lag och jobba stenhårt från första minut i Zlatans frånvaro och det gjorde de verkligen. Barcelonaspelarna var förstås besvikna men det går ingen nöd på dem. För PSG-spelarna var det en betydligt större sak, en seger som kom så lägligt efter tvivel och negativa rubriker och dessutom utan sin stora stjärna på planen. Jag har aldrig upplevt sådant tryck på Parc de Princes.

I Malmö, på onsdagen, var stämningen helt annan. Hela Sveriges sportjournalistkår var givetvis på plats men det var mera kaffe och bulle än hets och stök.

En känsla av glädje och förväntan.

Seger med 2–0 och Malmö visar att de är välförtjänta av den här platsen i Europafotbollens finrum. Åge Hareide var återigen ett taktiskt geni och det är så tydligt att han har fått de här spelarna att tro stenhårt på sig själva och det de gör. De upplever just nu det största de har varit med om, sådant som många spelare bara får drömma om, ändå visar de sådant lugn och en självklarhet som är imponerande. De ler, de tackar sin publik, de tycker att det är känslosamt, men de blir inte övertända, de får ingen övertro. Inget trams, inget flams, de analyserar sin match i minsta detalj i intervjuerna efter, tackar för sig och fokuserar redan på nästa match.

Som Hareide sa efter matchen: "Visst är det kul med Champions League, man kan undra varför vi inte har gjort det här tidigare".

Det dröjde länge innan sången tystnade på arenan och lugnet lade sig över Malmös gator. Pa Konate, som var en av playoff-hjältarna mot Salzburg, fick inte chansen och gick ensam hem i duggregnet.

Inga vakter, ingen transport, hem till mammas goda mat. Fotbollens kontraster.

ANNONS

Live: Här följer du kvällens bästa matcher

Se också: Massor av sport på Viasat.se