Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Hamréns firande förvånade mig

3–0 mot Turkiet, 3–0 mot Lettland, och så 2–0 mot Holland.

Sociala medier fylldes med Lagerbäckur-skämt och vulkanutbrotts-vitsar. Från alla håll kom hyllningar till vår tidigare förbundskapten som just nu gör det omöjliga med ett på fotbollskartan obefintligt land som Island.

Många i hyllningskören har kallat Lars Lagerbäck för grå och trist både i sin fotboll och privat, men det är just nu glömt och med all rätt för frågar du mig är det helt felaktigt.

Jag minns en längre intervju med Lasse hans sista år som svensk förbundskapten. Jag var ganska ny i min roll och höll hårt i mina genomarbetade anteckningar. Han såg skeptisk ut när han satte sig framför mig i sin träningsoverall, och jag hann tänka att han nog är så där sur som många säger.

Sen började vi prata fotboll och det var ett så intressant samtal att jag glömde bort allt vad anteckningar och tid hette. Jag fick en avhyvling av landslagschefen Lasse Richt för att jag hade dragit över på den avtalade tiden och gjort förbundskaptenen sen till en presskonferens. När Lagerbäck skulle gå vände han sig om och sa: "En hel intervju utan några andra frågor än om fotboll. Det var annorlunda".

Det var just det, han var så innerligt trött på frågor om Zlatan och frågor om när han själv skulle avgå, men när han verkligen fick prata fotboll så var han allt annat än trist. När han avgick hade jag så svårt att förstå de som jublade. Visst var det kanske dags för något nytt, men den här mannen har tagit lilla Sverige till fem raka mästerskap.

Att utvärdera det svenska landslagets insats den här omgången är inte lika lätt. En hemmamatch mot Liechtenstein är vad den är, och 1–1 mot Ryssland på hemmaplan är okej, men absolut inte mer.

Något som förvånade mig var ledningens firande av en kvittering mot Ryssland. Att se Hamrén bli så vansinnigt glad för ett kvitteringsmål i det läget. Tror han då inte på sitt lag? Är han nöjd med en kvittering? Jag var i alla fall inte riktigt nöjd.

Men så kom tisdagen och plötsligt var det riktigt roligt med svensk landslagsfotboll igen. U21-orna dundrade in som underdogs mot Frankrike och bjöd på strålande underhållning. De vände ett 2–0-underläge från första matchen och tog sig till U21-EM med 4–1 seger på hemmaplan.

Nu lever också hoppet för Sverige om att spela Rio-OS 2016, då de fyra bästa i EM-slutspelet går till OS.

Lägg därtill John Guidettis hälsning till sin tidigare lagkamrat Pontus Segerström och känslostormen var total. Guidetti hade skrivit en hälsning på sin tröja till Brommapojkarnas lagkapten som så tragiskt avled i cancer två dagar tidigare. Tårarna och glädjefnatten avlöste varandra och känslan hemma i min tv-soffa var densamma, fast i något mer kontrollerade former. Tänk så nära det ligger – glädje och sorg.

Tänk så lite fotboll betyder när det värsta tänkbara inträffar, och samtidigt så väldigt mycket.

ANNONS

Live: Här följer du kvällens bästa matcher

Se också: Massor av sport på Viasat.se