Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Han körde om kungen

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

1. Fredrik Lindström

I två veckor har det snackats skidskytte på ett helt annat sätt i Sverige än det vi är vana vid. Och det är på grund av Björn Ferrys bok, nyutkomna Ferry Tales. Helena Ekholm har utpekats som mobbare, vi har läst om Ferrys sexskämt med Charlotte Kalla och det medvetna sveket mot stjärntränaren Wolfgang Pichler. Det har snackats om, som Ferry själv säger, politik, sex och pengar och om boken blir en bästsäljare eller inte låter jag vara osagt. Jag har mera känt mig beklämd å sportens vägar. Ferrys bok kändes som ett sjaskigt avslut på en fantastisk skidskytteera för svensk del – ända till i lördags. För mitt i alla osportiga rubriker kom han skejtandes i en fart som inte ens kung Johan Olsson kunde hänga med i! Fredrik Lindström, framtidsmannen inom svenskt skidskytte med två VM-brons och en individuell världscupseger så här långt, spöade hela svenska skideliten på längd i Bruksvallarna och jag blev så glad att jag nästan fällde en tår av lycka. Visst, han startade tidigt, visst, han åkte utan bössa, visst, det är tidigt på säsongen, visst, visst, visst… – men i mina ögon spelar det ingen roll. På 33 minuter och 58 sekunder så förhöjde han pulsen inför skidskyttesäsongen med 100 procent, och det var precis vad den sporten behövde!  

2. Petter Northug

Okej, jag ska vara ärlig. Jag tyckte att den norska skidpremiären i Beitostölen var mera intressant än den svenska och det beror förstås på en enda man – Northug. Hade han kunnat koncentrera sig tillräckligt på försäsongen efter fylleriet och alla negativa rubriker det senaste halvåret? Svaret var: SÅKLART. Mannen från en annan planet är tillbaka, och jag längtar redan enormt efter de svensk-norska duellerna under skid-VM i Falun! 

3. Sarah Sjöström

7 guld, helt överlägsen under SM-veckan och snart är det dags för VM. Frågan är inte OM Sarah tar ett VM-guld utan HUR många.

4. Emma Igelström

En gång i tiden fick hon rubriker för sina VM-guld och sina världsrekord i simning, nu får hon rubriker för sitt engagemang för kvinnors hälsa och välmående. Jag älskar sånt. Stora förebilder som inte skyr debatter, som engagerar sig i viktiga frågor och själv går i bräschen vare sig det handlar om träning, självkänsla eller magrutor. Emmas inlägg i veckan om sin mage och dotterns fråga om man var tvungen att ha magrutor för att vara stark, har blossat upp till en bra debatt om synen på kvinnors kroppar och om varför man tränar. På nolltid har #myfababs på instagram fyllts av bilder på magar från både män och kvinnor som fått nog – och jag får återigen en anledning till att applådera Igelström. Tolv år efter hennes världsrekord.

5. HUFF-galan

Det är inte bara SVT och TV4 som kan arrangera bra galor. I fredags besökte jag HUFF, Hudiksvalls FF:s, gala på Kulturhuset i Hudiksvall och maken till arrangemang på landsorten är det sällan man ser! För tredje året i rad gick hudikborna man ur huse och fyllde gamla Folkan, och jag och fotbollsprofilen Hasse Backe var båda förundrade över det enorma gensvar vi möttes av där vi satt på scen tillsammans med Glada Hudik-teaterns Pär Johansson som agerade "Skavlan". Det bästa av allt? Auktionen där alla pengar gick till Cancerfonden! Fantastiskt initiativ, HUFF!

6. Henrik Stenson

Säg Dubai och ögonen lyser lite extra på golfaren Henrik Stenson. Segern i favoritstaden betydde att han försvarade sin titel, är tillbaka i världstoppen – och samtidigt kammade hem 15 miljoner kronor i prispengar. Hyfsad helg, kompis.

7. Charlotte Kalla

Tre tävlingar, tre förstaplatser. Say no more.