Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Häng med ÖP under Storsjöyran

I en intervju med Nöjesguiden sa Storsjöyrans artistbokare Andréa Wiktorsson att man här uppe brukar säga: ”I Jämtland delar man in året i före och efter Yran”.

Kanske är det så.

Jämtland är ett rikt kulturlän året runt men när Storsjöyran drar i gång är det något speciellt som händer. Republikens huvudstad får extra liv. Krogstråket blir ett stort vimmel, gallerierna fylls med mer konst än någonsin och på kvällarna ekar musiken ut över Storsjön.

För oss på kultur- och nöjesredaktionen har planeringen inför Yran pågått för fullt hela sommaren. Vi tänker nog litegrann som Andréa – året före och efter Yran.

På torsdag är det den första riktiga konsertdagen av Yran, men redan på onsdag spelar de småländska poppunkarna Vånna Inget på Tingshuset. På sajten kan du läsa en intervju med bandet. I papperstidningen kan du följa med hela helgen genom att läsa redaktionens egna Yrantips, Yranguiden med vad som händer under dagen, recensioner och förhandstexter om artisterna.

På webben startade yranfebern på ÖP redan under tisdagen, med en chatt med Andréa Wiktorsson och Stefan Kauppi från Storsjöyran. Här kan du se vad de svarade på läsarnas frågor.

På onsdag startar framför allt ÖP:s live-tv-sändningar från ”Välkommen hem”-tältet på Krogstråket i Badhusparken. Vi sänder, onsdag till lördag mellan klockan 12 och 13. Det blir aktuella samtalsgäster, livemusik, tävlingar med fina priser, Yrantips och mycket annat. Varje dag har sändningen ett tema, och på onsdag handlar det om Krogstråket – då, nu och sen.

Vi diskuterar Stråket med krögarna Peter Cronheden, Fia Gulliksson och Emma Elfvendahl. Illustratören Helene Gedda kommer också och pratar om stråket som en hemvändarplats. Dessutom blir det livemusik med Ständut Blakk, en grupp som brukar vara ett givet inslag på stråket. Ständut Blakk kommer dessutom att chatta med ÖP:s läsare senare under onsdagen, mellan 14 och 15 på op.se. På lördag blir det ännu en chatt, då med självaste presidenten Ewert Ljusberg.

Under hela Yran kan du även se festival-tv med Urban Råberg och Johan Lindeberg som ger sig ut på stan för att se vad som händer.

Självklart kommer vi ha massor av recensioner och bilder från konserterna och när årets toppnamn The Prodigy går ut på scenen direktrapporterar vi från deras galna scenshow på op.se

Nu drar vi i gång Storsjöyran och kör på för fullt, på op.se och i papperstidningen.

Så ses vi igen nästa vecka, när det nya året tar sin början.