Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Här brukar nya stjärnor födas

Jämtlands Stora Pris är loppet som genom där nya världsstjärnor har fötts genom åren.

Jag tänker förstås i första hand på när Zoogin kom till Östersundstravet 1995 och plockade ner elitloppsvinnaren Copiad från dödens. Eller när Remington Crown skrällde till 20 gånger insatsen när han slog Zoogin.

Året efter vann Remington Crown Elitloppet…

Den här lördagen kan man nog säga att det var två stycken som fick sina riktiga genombrott mot den äldre eliten. En fyrbent och en tvåbent.

Det var faktiskt inte så mycket snack om Mosaique Face och Adrian Kolgjini före loppet. Okej, hästen vann Sweden Cup för två veckor sedan. Men nu skulle han faktiskt möta fyra elitloppshästar.

Lutfi Kolgjini gav sonen Adrian chansen i storloppet i Östersund. Och den chansen tog han verkligen och visade att han körde loppets bästa häst.

Det var för övrigt Adrians första besök i Östersund och jag tror inte att han hade tänkt att han skulle stå och gråta i travbanans vinnarcirkel.

– Hur är det? sa konferenciern Hans H Lindskog.

– Det ser du väl? sa Adrian Kolgjini och torkade en tår med publiken jublade.

Pappa Kolgjini hyllades stort när han besökte Östersundstravet förra året och frågan är om inte sonen fick ett ännu större mottagande. Efter segern i Jämtlands Stora Pris blev det kramkalas med publiken.

Dubbeltravet som numera är ett trippeltrav har verkligen satt Östersund på travkartan. Att man för 19 år sedan drog igång storloppet Jämtlands Stora Pris var det stora skälet till att Östersund, som en av få mindre banor, fick en permanent V75-omgång.

Det kan till och med sluta med en extra V75-omgång varje år för jämtbanan. Jag vet att man jobbar hårt med just det. Då ska den naturligtvis arrangeras på hösten med kallblodsderby och S O Perssons Minne som flyttats från storhelgen i juni.

Egentligen är det flytten av kallblodsderbyts final den enda dåliga beslutet sedan storhelgen föddes för 19 år sedan. Man ville flytta finalen till senare på året så att det fanns längre tid att förbereda sina 4-åringar.

Men jag citerar gärna Åke Svanstedt i en intervju jag gjorde med honom när ändringen skedde.

– Äh, alla vet ju vilket datum som gäller så då får man ju förbereda sin häst efter det, sa Åke Svanstedt.

Naturligtvis var det också tråkigt att för första gången (?) inte se Åke Svanstedt på Jämtlands-Stora Pris-helgen. Men varken det eller det dåliga vädret är svårt att beskylla arrangörerna för.