Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Hela Bundy-grejen över styr

Har ni hört talas om Cliven Bundy? Tja, i Sverige är han vill ingen större kändis men i USA har han, främst av Fox News, lyfts fram till något slags mega-status.

Cliven Bundy är en ranchägare i Nevada och, bör vi tillägga så här redan i inledningen, en jäkla kuf.

Han hamnade i tvist med staten eftersom hans boskap betade på statens mark. Då måste man betala en avgift för det, vilket mr Bundy absolut vägrade.

Han förklarade att han överhuvudtaget inte erkände att den Amerikanska federala staten existerade. På Fox News gick man så klart i spinn. Till råga på allt utspelade sig det här jämsides med senaste presidentvalet.

Ett par av de republikanska kandidaterna, bland annat Rick Perry, hyllade Cliven Bundy som den verkliga patrioten. Måhända en märklig utnämning eftersom han ju i praktiken förnekade USA:s existens. Och under alla omständigheter blåste han samma nation på pengar genom att vägra betala alla former av statliga avgifter.

Inte helt otippat visade sig Cliven Bundy vara en hängiven vapenanhängare och dessutom, som han själv uttryckte det, en sann kristen.

Tea partyrörelsen och hela den tokliberala högern gjorde bildligt talat vågen inför Clive Bundys uppenbarelse. Fox News dök med jämna mellanrum upp på ranchen i Nevada där Bundy höll regelrätta presskonferenser.

Men för någon månad sedan gick hela Bundy-grejen över styr, även sett ur avgrundshögerns perspektiv. Den mer demokratiskt sinnade delen av amerikanerna hade förstås redan från början avfärdat honom som en stolle.

Hur som helst, under en av alla presskonferenser verkar han ha fått feeling och gick loss på ett ämne som tycktes ligga honom varmt om hjärtat – den afro-amerikanska delen av befolkningen.

Genom empiriska studier kunde han konstatera att negrerna (som han uttryckte det) sitter apatiska i sina hem och dessutom ideligen aborterar de, de foster som olyckligtvis avlats.

Nä, problemet är att socialbidragen gjort dem så lata att de inte längre vet hur man plockar bomull. Ser man det krasst så hade negrerna det bättre när de var slavar, de levde i familjer och de visste i alla fall hur bomull plockas.

Här kan man konstatera att Cliven Bundy sket i det blå skåpet. Nu var plötsligt alla nyhetskanaler intresserade av honom.

För CNN gav han sin syn på uppståndelsen:

– Om de här människorna inte klarar att man kallar dem för negrer, black boy eller slavar, så är det Martin Luther Kings fel, ansåg han.

Oklart i sammanhanget är om han insett att King faktiskt är död sedan 46 år tillbaka ...

Fox News har i dag fullständigt lagt locket på sitt promotande av Bundy, medan satir- och humorprogrammen frossar i hans grodor.

Så vad lär vi oss av det? Massor, sannolikt. Men bland annat att vi inom media bör tänka efter mer än en gång innan vi börjar tokhylla personer som vi för stunden tycker verkar tacksamma att föra fram.