Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Hon skapade sitt eget Destiny

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

1. Mikaela Laurén

Sverige har fått en världsmästare i boxning, och i det kaos som råder kring alla olika organisationer har det i Mikaela Lauréns fall inte spelat någon roll. Nu har hon nämligen vunnit mästartiteln i alla.

Men trots att WBC-titeln sägs vara "den som gäller" och att Mikaela tog bältet efter att ha kommit i underläge i början men ändå efter tio ronder som stod som vinnare – är det inte för segern jag beundrar henne.

Ni vet säkert bakgrunden: I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet var hon framgångsrik simmerska med 16 SM-guld och tre svenska rekord på meritlistan, hon tatuerade in Destiny på svanken och var bästa kompis med Therese Alshammar – sedan kom smällen. Mikaela ertappades med anabola steroider i hemmet och dömdes till fängelse för både dopning- och vapenbrott. Och där hade det faktiskt kunnat sluta.

När jag nu sitter och ser bilderna på henne, jublande, triumferande och starka, ser jag inte bara en framgångsrik idrottare utan mera en kvinna fylld av mod. Hon var paria i idrotts-Sverige, vännerna vände henne ryggen och det hade varit lätt för Mikaela att efter fängelsedomen ta ett vanligt jobb och därmed slippa att utsätta sig för medieljuset och nya jobbiga rubriker. Istället följde hon sitt hjärta. Och det slog för sporten, för idrotten.

Vi svenskar förlåter inte dopningsbrott så lätt, och att då dag efter dag, månad efter månad, år efter år, slåss mot det förflutna för kampen att bevisa för sig själv att hon kan bli världsbäst kräver sin kvinna. Mikaelas bälte är ingen vanlig seger. Det är en påminnelse om att vi alla kan förändra vårt öde, vårt destiny, lyfta oss från rännstenen och mot alla odds jobba oss tillbaka till toppen. Allt som krävs är en sjujävla vilja.

Och mod.

Grattis Mikaela.

2. Kevin Walker

Tar Giffarna till allsvenskan och går sedan till en konkurrent – hallå, är sånt juste? Jag vet att det är fotbollslivet, men snacka om att komma snabbt ner på jorden igen som sundsvallssupporter. 

3. Söderstadion

I lördags var det dags: fansen fick (liksom på Råsunda förra året) komma in på Hammarbys gamla arena och ta med sig det de ville. Det var speglar, gräs, bänkar och jag tänker att det egentligen är en fin tanke även om jag aldrig har varit så fanatisk när det gäller att dyrka ett lag. Däremot undrar jag vad supportern som tog med sig pissrännan hem fick för mottagande av sin fru?

4. Henke 1

Henrik Larsson, Falkenbergs FF. Årets tränare (i mina ögon) i allsvenskan och snart svensk förbundskapten (i Lars Lagerbäcks ögon). Verkligen inte mig emot.

5. Henke 2

Okej, Henrik Lundqvist har kanske inte direkt fått den start han hade önskat mellan stolparna i NHL, men han är fortfarande min favoritpausfågel i reklamavbrotten på TV4. Idrottsmän tenderar ofta till att bli enormt platta när det kommer till att agera skådespelare, jag ryser fortfarande när jag tänker på Pernilla Wibergs Risifrutti-reklam (sorry Pillan), men Henkes följetång med Head & Shoulders är reklammästerverk!

6. Kista Galaxy

Nej, det är inte gallerian utanför Stockholm jag pratar om utan fotbollslaget i div IV. Här är det AIK-spelaren (!) Henok Goitom som är tränare, och målsättningen låter som taget ur en dröm: "Vårt mål är att introducera sporten fotboll till barnen genom lek och glädje", står det på klubbens hemsida, och det erbjuds både läxhjälp och fotbollslekis. GRATIS. "Alone a star, together a galaxy" är mottot och jag som är så svag för en-för-alla-alla-för-en-filosofin faller pladask.

7. Vargbråket

Veckans mest underhållande. Thomas Wassberg och Björn Ferry i en debatt om vargarna där Ferry fick in ett mördande skott på den gamla skidhjälten: "Gamla gubbar och tanter brukar man ju ha överseende med. Han är inte riktigt där än att man kan misstänka att han är senil, men man kommer undan med mer ju äldre man blir" sa Ferry till Expressen med adress Wassberg. Fortsättning lär följa.