Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Huliganismens svarta skugga över fotbollen

Dödsmisshandeln av en Djurgårdssupporter i Helsingborg, kastar en svart skugga över svensk elitfotboll: Huliganismen lever fortsatt. Vårens fotbollsfest hann inte ens börja innan allt i stället förvandlades till en mardröm.

Nu måste samhället stoppa kriminaliteten i samband med och under matcherna. Ett ansvar för det vilar på alla inblandade. Det här är ingen enkelt uppgift – frågan har ältats många gånger. Måttet måste ändå vara rågat efter den här säsongsupptakten.

För Djurgårdens del började allt som en dröm med ett tidigt mål. Men sen kom fasorna slag i slag: Beskedet om den döde supportern. Stormningen av planen, som en följd av dödsmisshandeln utanför arenan och domaren som tvingades bryta matchen när djurgårdare stormade planen.

Inte var det konstigt att Djurgårdens sportchef Bosse Andersson efteråt näst intill grät av sorg, förtvivlan och hopplöshet över det inträffade.

När våldet trappas upp och en 43-årig supporter dör som följd av bråk mellan två supporterskaror, är det ett tecken på en oacceptabel samhällsföreteelse.

Tyvärr var Djurgården inblandad i någonting liknande för ett år sedan när Mjällby gästade Stockholms Stadion. En djurgårdssupporter kastade in ett föremål som träffade en spelare från Mjällby. Matchen bröts omgående.

I efterdyningarna av det bråket uttalades hot, bland annat mot Djurgårdens dåvarande sportchef Stefan Alfvén som fick nog och lämnade sitt jobb med omedelbar verkan.

Statsministern och Djurgårdssupportern Fredrik Reinfeldt klev då fram och manifesterade mot fotbollsvåldet. Han fick dock kritik för att han pratade för mycket och åstadkom för lite.

Innan han kliver fram den här gången behövs en politisk handlingsplan med ett batteri av åtgärder – inte bara verbala floskler. Nu måste polis, rättsväsende, politik och lagstiftare, agera för att stoppa fotbollskriminaliteten.

Det åligger klubbarna att ansvara för det som händer inne på arenorna, men utanför är det ett samlat samhälle som måste göra mer.

Svensk Elitfotboll har som mål att fram till 2017 fördubbla omsättningen på sitt draglok Allsvenskan. Söndagens händelse är sämsta tänkbara marknadsföring för en sådan utveckling. Publiken är nämligen den bärande bjälken i målet att vässa svensk fotboll.

Men så länge händelser som den i Helsingborg dominerar rapportflödet och inte det sportsliga, svärtas fotbollens varumärke tvärt om ner. Det är en annan obehaglig sanning utifrån söndagens våldsspiral med fotbollen som indirekt inblandad.