Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Jacob Hård gnagar av sig armen

I programmet "OS-bojkotter vi minns" kommer Tre Kronors bojkott av Viasat att få ett alldeles eget inslag. Det kommer att bli kärnfullt, känslosamt och kort.

Riktigt kort.

Om ni inte visste det redan så är bojkotten faktiskt över. Ja, faktum är att de flesta av er nog aldrig märkte att den var igång, men så var det i alla fall enligt Aftonbladet.

Bakgrunden var följande: I Viasats sändning inför lördagsmatchen mot Lettland sändes en intervju med Tre Kronors Patrik Berglund. Den Västeråsfostrade St Louis-centern hade innan sändningen suttit och snackat med expertkommentatorn Johan Tornberg och då slängt ur sig att den norske skidåkaren Petter Northug var en – citat – "jävla sopa". Detta småsnackande valde dock Viasat att sända, något som tydligen sårade precis allt och alla i den svenska hockeytruppen.

Låt oss börja med att slå fast att det var fel av Viasat att visa Patrik Berglunds skidkommentar; Berglund var inte medveten om att kameran var på, och det som är sagt "off the record" – eller i det här fallet "off camera" – ska inte nå allmänheten.

Praktikanten som skickade ut det hela lär dock knappast ha trott att det var någon fara; alla som varit inom en mils radie från en hockeyrink eller ett SHL-omklädningsrum vet att "jävla sopa" knappast är att klassa som särskilt grovt i sammanhanget. Det sägs betydligt värre saker som rena hälsningsfraser på uppvärmningen.

Men behandlingen av Berglund skulle nu leda till en bojkott av Viasats studiosändningar och reportageteam, rapporterade Aftonbladet. Tre Kronors spelare och ledare skulle bara svara snarstucket på frågor i samband med matcher och i övrigt ge Viasat kalla handen var det tänkt.

Det hade kunnat bli en av de mest ogenomtänkta mediebojkotterna genom tiderna.

I Viasats studiosoffor hade Ola Wenström fått slita hårt för att förklara varför ingen från Tre Kronor var där.

I TV-sofforna hemma i Sverige hade folk suttit och undrat varför de vanligtvis så genomtrevliga hockeykillarna var så sura.

Och i sofforna på NHL:s kommunikationsavdelning hade PR-experter suttit och svurit över att deras medietränade ambassadörer inte gjorde sitt jobb och pratade med pressen.

De enda soffor där en sådan här barnslig bojkott hade applåderats hade varit i sofforna i den "Alla snackar Sotji"-studio där André Pops verkar bo nuförtiden, ni vet studion där Jacob Hård snart kommer att gnaga armen av sig för att kunna fly. Det enda som kan få SVT-folket på gott humör är om något går snett för Viasat.

Men som sagt, det blir ingen bojkott. Viasat har tydligen bett Patrik Berglund om ursäkt och det enda vi kan vara säkra på är att den goa och glada stämningen som präglar alla intervjuer med aktiva i Viasats studio kommer att bli ännu mer go’ och glad, i alla fall när någon spelare från Tre Kronor är där. Det kommer att bli kliniskt rent från kritiska frågor och ifrågasättanden, så om Henrik Lundqvist känner för att göra en Tommy Salo och nicka in en puck eller två mot Slovenien eller Österrike är det fritt fram; efter "Den Berglundska Bojkotten" (15.00 – 18.25) kommer i alla fall inte Viasat att riskera att förarga någon Tre Kronor-spelare någon mer gång.

Berglund sa dumma saker, Viasat tog ett dumt publiceringsbeslut, Tre Kronor sa att Viasat var dumma och hotade att hämnas med att göra något dumt, Viasat bad om ursäkt för att de var dumma och nu kommer ingen att ens vara i närheten av att göra något dumt mot någon igen.

Och till slut är vem då vinnare?

Bäst i OS under måndagen: Det svenska hockeymålvaktsparet Valentina Lizana Wallner och Kim Martin. USA gjorde sex mål i semifinalen, men man sköt hela 70 (!) skott på tre perioder.

Sämst i OS under måndagen: Den norska bortförklaringen om man inte har tillgång till de bästa grejerna på vallamarknaden. Detta från ett land som skulle kunna köpa upp all valla i världen utan att det ens skulle märkas i oljefonden.