Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Jag tror jag har hittat en nyckel till att skapa mig ett bra år

"2014 blir ett bra år!" sade en kollega till mig när han ringde på nyårsafton för att önska mig ett gott nytt år.

Jag undrade hur han kunde veta att det skulle bli ett bra år. "Det hörs ju" sade han, varpå han långsamt och med inlevelse repeterade två tusen fjorton. Jag kunde inte annat än hålla med, det var liksom något med rösten och hans övertygelse som fick mig att tro honom. Det gångna året hade för min del varit utmanande och jag ville mer än gärna föreställa mig att det kommande året skulle bli lite lugnare.

Redan på nyårsdagen kände jag en viss lättnad och tillförsikt och tills vidare har känslan hållit i sig. Jag har funderat på hur enkelt det ibland kan vara, att inplantera en ny tanke i sinnet som kan ha stor effekt på hur jag upplever livet. Det obegripliga är dock att det oftast är oerhört svårt att ifrågasätta alla pågående tankar som talar om för mig hur saker och ting hänger ihop. För ärligt talat, hur mycket av det vi dagligen tänker är egentligen sant? Kan det möjligen vara så att det finns många sanningar och att vi ofta väljer att tänka och känna det vi redan har erfarenhet av?

Den franska romanförfattaren Marcel Proust ska en gång ha sagt: "Den verkliga upptäcktsresan består inte i att söka efter nya vyer, utan att se med nya ögon".

Ofta tror vi att personlig förändring kräver drastiska och synliga åtgärder. Ibland kan det vara så, men den verkliga förändringen ligger just i hur vi ser på oss själva och vår omvärld.

Under en högmässa använde en präst begreppet "tankarnas diktatur" under sin predikan. Han talade bland annat om det faktum att vi människor är så styrda av våra tankar. Jag tyckte det var en bra benämning på det sinnestillstånd jag ibland hamnar i när jag är stressad. Det kan kännas som att mina tankar lever ett eget liv och jag upplever mig närmast som åskådare till mitt eget iscensatta tankedrama, där det jag ser förvandlas till passande kulisser.

Samma präst talade vidare om hur vi ofta inte ser våra möjligheter, då vi är begränsade av ett inlärt sätt att tänka och se på världen. Som exempel lyfte han fram Pippi Långstrump. Med sin personlighet utmanar hon vårt vanliga sätt att betrakta världen. Pippi kommer cyklandes på en cykel utan hjul. "Men Pippi, man kan väl inte cykla på en cykel utan hjul, det går väl inte?" säger Tommy, varpå Pippi svarar: "Nej det är ju klart, vad dum jag är, att jag inte tänkte på det!"

Jag tror jag har hittat en nyckel till att skapa mig ett bra år. Även om jag inte ska cykla på en cykel utan hjul, så finns det mycket jag kan göra som jag från början trott att jag inte kunde åstadkomma. Tänk om mina ofta irriterade röda ögon får lindring om jag helt enkelt utmanar mig själv i konsten att se med nya ögon.

För livet är så mycket mer än vad vi tror.