Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Kan hon låtsas vara vacker fast hon är ful?

"Jag kan låtsas vara vacker, jag kan låtsas vara en stjärna, men jag kan aldrig låtsas vara fräsch när jag har mens" säger en fotomodell i en TV-reklam för OB Comfort som går i TV just nu, där en man lägger sitt huvud i hennes knä (borde jag skriva skrev?) i slutet.

Annons

Aha. Och jag kan låtsas att jag fattar vad fasen hon pratar om, men då ljuger jag.

Kan hon låtsas vara vacker fast hon är ful – fast det är hon ju inte?

Och det där med "aldrig låtsas vara fräsch" ...

Men det är ju som det ska, förstås.

Reklam för bindor och tamponger måste vara obegriplig.

Bloddropparna, i den mån de ens finns med, är alltid blå eller ljusrosa. De svävar som små såpbubblor innan "den senaste teknologin" fångar upp dem.

Om de vore mörkröda kunde de påminna om verkligheten, och verkligheten, den kan förstås inte reklam-TV befatta sig med.

Ordet blod nämns inte, men det talas om skydd har jag hört.

Skydd mot vad? Atomvapenkrig? Stormbyar? Ond, bråd död?

Det talas om säkerhet också. Att du ska kunna känna dig säker när du går på stan. Ja, inte känna dig säker när du går hem i mörkret nattetid alltså – det är inte pepparsprej eller självförsvar vi talar om – utan säker inför dig själv (kanske till och med mot dig själv), säker mot fläckar, säker mot skammen det skulle vara om någon såg att du hade mens.

Nu måste mensen dessutom vara stylish.

Vad sägs om följande formulering, saxad direkt från Libresse Sveriges sponsrade Facebooklänk tidigare i veckan:

"Stay in vouge med våra tamponger som fått nya mönster signerade genidesignern Sarah Arnett. Du blir visserligen inte PMS-fri, men du har mens in style".

(Jag hoppas för copywriterskråets skull att det är ett datorprogram och inte en människa som skrivit texten).

Mm. Jo. Jag vill ju gärna vara in style, men jag undrar lite över vem som ska se det nya mönstret – jag lär ju knappt hinna se det själv om det verkligen är på tampongen det finns.

När författaren Anneli Jordahl gästade Östersund i veckan pratade hon bland annat om den svenska hederskulturen, den som gjort att ensamstående mammor föraktats och förföljts, och att all hederskultur egentligen handlar om att kontrollera kvinnors sexualitet.

Den obegripliga reklamen för bindor och tamponger är en förlängning av det, där kvinnors kroppsliga vardag måste städas bort ur det offentliga och fortfarande vara något att skämmas över.

Vi kan låtsas att vi kommit längre än så, men det är inte sant.