Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Konstvåren närmar sig final

Impressionism dominerade helgen som var. Färger, ljus och måleri som väcker känslor. Det passade en vårvinterhelg där årets Vinter-OS var på väg mot sitt slut …

Annons

Fem år har gått sedan Anders Ek senast ställde ut på Galleri S i Östersund. Nu är han tillbaka och hans sköna blåa målningar är blåare än någonsin. De vattendammar i Torvalla han i tanken ständigt återvänder till i sina vattenspeglingar finns inte kvar längre. Men ju längre tiden går, ju mer levande blir dessa meditativa motiv där grönska och världen ibland återspeglas och allra bäst är det när det mest är ljuset som speglas i det blåa.

På väggarna finns också målningar med minnen av olika landskap från norr, det finns mycket blått även i fjällen.

Anders Ek är så konsekvent. Denna konsekvens gör hans måleri så genomfört och spännande. Det är nyanserna, det är hur färgen appliceras, hur ljuset får spela och i detaljerna det mästerliga träder fram. I vår hetsiga värld är detta en urstark motkraft mot informationssamhällets överflöd av tempo, bilder, hets och stress. Pågår fram till den 12 mars.

Göte Karlsson har inte haft en separatutställning i Östersund sedan 1977 på Galleri Söder. Men att hans måleri är populärt i det län där han föddes visade publiktillströmningen vid vernissagen i lördags. Hans impressionistiska Turner-inspirerade landskap i olja är lätta att ta till sig. Han kan sin sak nästan lite för väl när han låter horisontlinjer, ljus och landskap antydas i eviga dis.

Jag tycker att Göte är bäst i de två enda stora målningar där människor syns. Figurer vars spår ringlar sig över de stora dukarna. Jag hade gärna sett mer av det. I de målningar och där lite mer färg får framträda bland vattenspeglar och antydda landskap finns mer liv. Det här är ett måleri som går hem hos många. Och inget fel i det, även om jag föredrar när Göte lämnar zonen och ger sig in på lite äventyrligare vägar.

Urbn Arts har nu funnits i två år. Urbn Arts bidrar med liv och en helt annan konstpublik än stadens andra gallerier. Och helt rätt att ägaren Henke Ljusberg nu släpper fram sitt eget måleri på väggarna. I stort och smått har sprayburkarna arbetat fram abstrakta målningar där geometriska figurer gärna får vara med och där färg och mönster gärna fått vandra vidare ut på lokalens vita väggar.

Några mer vågade gråskalor sticker ut. Sammantaget är det en imponerande samling målningar. Vissa maner får kanske komma igen lite för ofta. Men samtidigt finns här en spontanitet och en tilltalande känsla för mötet mellan ytor, färger och former. En sevärd utställning på det hela.

Snart går den spännande starten på Konstvåren 2014 in på upploppet. Jag vill därför påminna om det enastående måleriet i Exercishallen Norr och hos Galleri Remi. Och så den fascinerande och tankeväckande videoinstallationen på Gaaltije med jojkskulptur och allt och ljud skapat av en man som i vår toppat amerikanska försäljningslistan med sin musik till Disneys senaste Frost. Tre högklassiga och unika utställningar som skulle ha gjort succé i vilken stad som helst på den här planeten. Underbart!