Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Kulturen får ingen plats i Östersunds marknadsföring

Kultur som turistmagnet. Kultur som månghundraårig tradition. Kultur som turistfälla. Konstkrönikan rör sig i dag mellan Woody Allen och Ewert Ljusberg ...

Det har varit en helg med flera fina och mycket speciella utställningar i länet. De flesta kommer att recenseras nästa vecka. Men den här veckan fick planet lyfta från Frösön till en stad vars hela identitet bygger på arkitekter, konstnärer, fotbollsspelare och en oerhört stark lokal identitet.

Vad skulle Barcelona vara om man inte låtit den unge Gaudi vinna den där tävlingen och få designa de där gatlyktorna? Skulle inte alla parker, hus och den där gigantiska katedralen då funnits? La Sagrada Familia jobbas det på mer intensivt än någonsin men den är givetvis långt ifrån klar. Och vad skulle hänt om inte den 16-17-årige Pablo Picasso fått ställa ut där inne bland alla sina hjältar på 4 Gats? Och vad hade hänt om inte den unge Leo Messi hamnat på den där fotbollsakademin långt, långt borta från landet han föddes i?

Inte nog med att staden under århundraden fått ta hand om så många talanger och gett dem chanser och låtit dem utvecklas. Staden förmår också på bästa sätt ta hand om det de skapat och med stolthet locka hela världen att komma dit för att uppleva det.

Med dubbelt så stor del av ekonomin som man utgör andel av befolkning och med mindre än hälften av arbetslösheten mot övriga Spanien finns förutsättningar för ett ännu starkare Katalonien. Men utan den kulturella identiteten och fotbollen vore inte livet värt ett dugg för den vanlige katalanen.

Danskspanske Viggo tog med oss på en filmhistorisk vandring i Barcelonas gamla stad. Självklara hållpunkter som "Allt om min mamma" och "Vicky Cristina Barcelona" varvades med många scener från "Parfymen" som verkligen utnyttjade stadens gamla hus och torg som fick föreställa städer runt om i Frankrike. Allt man har kan användas.

Jag tänker på vår kulturella identitet i Jämtland. Jag tänker på de olika broschyrer och reklamfilmer som görs för att locka folk att flytta till Östersund. Där får inte kulturen någon plats alls.

Vad är den enskilt största kulturhändelsen i Jämtland? Det är en händelse som är totalt unik i landet, ja i en stor del av världen. Ändå är det en händelse som enbart existerar under 20 minuter varje år och som aldrig lyfts fram. Jag tänker på Presidenttalet under Storsjöyran. Runt 20 000 unga och gamla samlas, lyssnar på ett tal av en påhittad president som hyllar medmänsklighet och solidaritet, viftar med påhittade flaggor och sjunger tillsammans och allt avslutas med ett stort fyrverkeri. Herregud, Barcelona hade gjort filmer om det, tagit folk till torget alla tider på året och låtit guider på alla tungomål berätta om det. Hela världen hade lyssnat, häpnat och tyckt det var fantastiskt. Men i Östersund är det som att många nästan skäms över det som sker och det utnyttjas inte alls ...

Och visst hade vi kunnat få ihop bra kulturella vandringar runt i Östersund också med kopplingar till böcker och musik. Jag minns året Yran gjorde små kulturskyltar som sattes upp runt stan.

När dessa rader skrivs har jag precis varit på filmfestivalen i Sitges och sett den europeiska samproduktionen "The Visit" av danske regissören Michael Madsen. En film om vad vår värld egentligen utgörs av och hur vi skulle beskriva oss för besökare från andra galaxer. Ett nyttigt sätt att tänka. Och ett sätt som Östersund skulle ha nytta av.

Se för övrigt på ÖFK. Ett lag som inte haft pengar som andra lag och som vågat koppla ihop kultur och fotboll. Nu jädrar blir det allsvensk fotboll i Östersund. Och skulle vara så mycket roligare om kulturen även lyftes upp av våra beslutsfattare. Att be om samma nivå som skidskytte vore kanske väl förmätet ...

Detta var en lite annorlunda konstkrönika. Men så måste det också få vara ibland.

---

TV: Se presidenttalet från sommaren 2015 här

Läs Christer B. Jarlås recension av senaste presidenttalet här