Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Norge är som smurfar

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

1. Norge

Det är tidigt på säsongen, Falu-VM är först i februari, mycket kan hända… bla, bla, bla. Det tog två helger, sedan hade jag tröttnat på alla bortförklaringar och definitivt hade jag tröttnat på att följa de norska mästerskapen i Vinterstudion. Jag menar; det finns gränser för förnedring och helgens facit i all möjlig skidsport var över gränsen. Bara i Lillehammer under skidtävlingarna tog våra grannar hem 17 av 18 (!) möjliga pallplaceringar. Det är ett sjukt facit. I går var Kalla ensam svenska i ett röd-blått hav med sin femte plats, och på herrsidan var Calle Halfvarsson sexa efter fem norrmän. De senaste årens skidkung Petter Northug hade till exempel sju landsmän framför sig och riskerar nu att inte komma med till VM.

Jag har bevakat skidor sedan 1989 då jag var på mitt första SM, men jag har aldrig sett en liknande norsk dominans. Våra grannar är som smurfar, det finns hur många som helst, kör någon rattfull eller tappar formen, dyker det genast upp någon ny ung åkare som går direkt på knock. Så vad gör då norrmännen som vi svenskar inte gör? (Mer än att fyra miljoner av fem bor i snörika områden och då har skidspåret nästan utanför dörren?) Mitt svar är tradition och pengar. I Norge lever man och andas skidåkning på ett helt annat sätt än i Sverige. Man går på tur redan från småbarnsålder, skidor är en del av samhället och samhället betalar bra för framgångar. Tittar man på en skolklass i Oslo är det 75 procent av barnen som är med i en skidklubb, jag vet inte hur siffrorna ser ut i Sverige men tittar jag bara på mina barns klasser i Stockholm vet jag ingen som åker längdskidor på klubbnivå. I Norge är Marit Björgen lika stor som Zlatan, och med en sådan förebild blir återväxten enorm.

Förresten, hörde ni resultatet från helgens världscuppremiär i snowboard i Peking? Bästa svensk blev Niklas Mattsson, som blev sjua efter, just det – tre norrmän…

2. Sarah Sjöström

Tre guld, ett silver och två världsrekord och en form som närmast kan beskrivas som utomjordisk. Jag menar hur många idrottare kan ta ett VM-guld eller slå ett världsrekord på en distans som de inte ens prioriterar? Som Sjöström på 200 fritt. "Jag simmar den bara för att jag kan", menade Sarah efter det nya rekordet som chockade sim-världen. Haha, jag älskar det citatet.

3. Bragdguldet

Egentligen är det sjukt: den enda riktiga motståndaren Charlotte Kalla hade till Bragdguldet var Charlotte Kalla själv. Det var Kalla mot Kalla och ändå fick beslutet kritik för att det var stafettlaget och inte den enskilda insatsen som vann. Jag fattar ingenting. Varför skulle inte resten av det svenska stafettlaget hyllas för segern? Charlotte Kalla åkte ju inte själv? Utan Ida Ingemarsdotter och Emma Wikéns insatser på de två första sträckorna hade Kalla aldrig ens fått chansen att ge oss en av Sveriges främsta idrottsupplevelser genom tiderna. Det var ju ingen som gick i taket för att inte Tomas Brolin ensam fick bragdguldet när Sverige tog brons i fotbolls-VM -94? Eller Ravelli?

 

4. Lindsey Vonn

Det finns comebacker och det finns comebacker. Och så finns det Lindsey Vonn. Som kör ifrån alla belackare som skrivit spaltmeter om att det inte går att komma tillbaka till den alpina cirkusen ännu en gång och att hon hädanefter tvingas leva med epitetet "Tiger Woods flickvän" istället för "skidstjärnan". Men ha! Redan i andra försöket blev det en seger, och Vonn är med i spelet om drottningkronan igen. Nobody puts baby in the corner.

5. Handbolls-EM

Besegrar man världsmästarna Brasilien i två matcher så tätt inför ett mästerskap får man skylla sig själva att förväntningarna är höga. Ska vi säga minst ett brons, tjejer?

6. Björn Ferry

I debutboken sågar han både lagledare, tränare och lagkamrater och Björn Ferry fortsätter i samma stil. I veckan började han sin nya karriär på SVT med att kritisera – SVT. "När man blir intervjuad i SVT:s Gomorron Sverige och så har de inte läst boken... Det kan man nästan kräva om man betalar tv-avgift tycker jag" menade Ferry och syftade på Lennart Persson och Lotta Bouvin-Sundberg innan han i nästa sekund hyllade TV4. "Malou von Sivers i TV4, hon hade läst boken! Och då blev det ju en bra intervju också." Det kan bli en kul tv-vinter!

7. Kovosare Asllani

Blev först inbjuden för att få träffa kungen och drottningen under deras statsbesök i Paris, men sedan blev mötet inställt. Eller som Asllani själv twittrade ut: "inställt" (med ironiska citationstecken). Zlatan fick samma inbjudan. Och det mötet blev av… Kommentar överflödig.