Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Nu måste ÖDFF bli årets lag

Innan jag rättar in mig i hyllningsledet och säger grattis till Östersunds DFF är det värt att blicka tillbaka.

Jag vet nämligen inte hur många som hade vågat tro på det här i våras.

Med tre länslag i samma division 1-serie var det många som kraxade om att det inte skulle bli tillräckligt med udd. Länets bästa spelare skulle fördelas mellan ÖDFF, Ope och K/D med följd att inget lag skulle vara vasst nog att slåss om uppflyttning.

Speciellt ÖDFF:s position som länsetta såg faktiskt en smula hotad ut. Flera spelare som tillhört deras stomme i flera år gick till Ope, och K/D aviserade stark satsning med utländska spelare.

I våras bestod ÖDFF av ett knippe utländska förvärv som anslöt strax innan seriestart och ett lokalt material utan överdrivet mycket division 1-rutin.

Sådana byggen har kraschat förut.

Det här lyfte ända till serie- och kvalseger.

Främsta anledningen jag kan se är att Peter Andersson inte fuskade i konstruktionen. I tider där många gärna pratar om individuell skicklighet såg den erkänt duktige försvarstränaren till att bygga ett nytt och tryggt ÖDFF från grunden.

52 mål framåt är 31 färre än vad exempelvis Krokom/Dvärsätt gjorde. Men i alla deras inbördes möten – två i serien och en DM-final – blev försvaret den avgörande faktorn för ÖDFF. Assi gjorde hela 92 mål i sin division 1-serie, men blev nu nollade på sin egen hemmaplan.

Jag minns att jag inför säsongen pratade med Peter Andersson om att det oftast behövs en eller flera utpräglade målskyttar för att vinna en serie. Han höll med och skruvade samtidigt en aning på sig, eftersom ÖDFF hade tappat både Frida Sjöberg och Lisa Landin inför säsongsstart.

Av spelarna som startade mot Assi var det faktiskt mittbacken Brigit Reder som hade gjort flest mål i årets serie (sju). Ganska häftigt och ett tydligt tecken på att det är laget ÖDFF som fixat det här.

Jag vet i alla fall vad jag kommer att förorda när årets lag ska utses på länets fotbollsgala senare i höst...

... samtidigt hade det kanske inte gått vägen utan Frida Sjöbergs spetskvaliteter. Hon värvades tillbaka mitt under brinnande säsong och hittade full form lagom till kvalspelet.

Starkt jobbat av ÖDFF-ledningen, som lika gärna hade kunnat få syndabocksrollen efter att både Nicole McClure och Olivia Bagnall fått åka hem innan kvalet.

ÖFK ser ut att landa någonstans runt 20:e plats i herrarnas seriesystem. ÖDFF finns med bland de 26 elitlagen på damsidan inför nästa år.

Det är inte fy skam i vad som ofta målats upp som ett u-distrikt för fotboll.

Så: grattis ÖDFF, och lycka till i elitettan!