Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Sådan fader sådan son – knattarna ska ta över

Jobbet som kringresande reporter innebär en hel del kontraster. Nästa vecka bär det i väg till Aten och Barcelona för Champions League-fotboll, den här veckan var jag kvar i Sverige och snackade hockey i Örnsköldsvik.

I den anrika hockeystaden träffade jag William Nylander – värvad av Toronto Maple Leafs, som åttonde spelare i första rundan i årets draft, men som är utlånad till Modo.

Att det blev just hockey för William är ingen skräll då pappa är tidigare NHL-spelaren Michael "Nyllet" Nylander. Jag undrar hur många intervjuer William har gjort utan att ha fått frågor om pappa. Han säger att han inte har något emot jämförelserna men jag tänker att det ändå måste vara ganska påfrestande, det kan inte bara vara positiv press att ständigt mätas mot sin pappa.

På propellerplanet hem från Ö-vik pratade jag vidare om far och son-fenomenet med min kameraman för dagen.

Jag kom på några exempel i fotbollen som Johan och Jordi Cruyff, Nigel och Brian Clough, Frank Lampard Sr och Jr, Gunnar och Thomas Nordahl, Cesare och Paolo Maldini. Och så förstås kommande generationer som David Beckhams pojkar eller Zinedine Zidane som har inte mindre än fyra söner som spelar i Real Madrid. Tänk vilken press! Tänk vad tufft att vara den minst talangfulle av de fyra…

Men så kom jag på det bästa exemplet: Benjamin Agüero. Hans pappa är Sergio Kun Agüero, morfar heter Diego Maradona och gudfar Leo Messi. Vad sägs om den pressen!

Spontant tänker man att det antingen blir succé eller så gå det åt skogen för killen som ännu är för liten för att förstå vilka världsstjärnor han omges av.

Glädjande för Benjamin är att åtminstone två av dem är riktigt bra människor och förebilder. Leo Messi kanske har ett rykte om sig att vara lite svår och egocentrisk, men när jag intervjuat honom har jag mött en artig, väluppfostrad och blyg kille som bara vill spela fotboll och sen åka hem till familjen. Benjamins far Sergio är något mer social men också han lika artig och ödmjuk.

Messis kvaliteter har inte gått någon obemärkt förbi, men Kun har haft en bit upp till toppen. Den här säsongen är han dock en av de som har gjort absolut störst intryck på mig. Han leder Premier Leagues skytteliga och han valdes häromdagen till årets spelare av det engelska supporterförbundet.

De spelar i olika ligor i olika länder men är ändå som ler och långhalm. Agüero berättade nyligen att de har delat rum på Argentinas landslagssamlingar i tio års tid och när alla fick möjlighet att få eget rum avböjde de – de ville fortsätta dela.

I dagarna kom en hint om att de bästa vännerna kanske kan få umgås oftare än bara på landslagssamlingar. Agüero avslöjade nämligen att han ska göra sitt bästa för att övertala Messi om att komma till Premier League. Kanske är det enda sättet för att få ikonen att lämna sitt Barcelona – att han får komma till bästisen.

Kanske finns det alltså en liten, liten chans att grabbarna Thiago Messi och Benjamin Agüero får växa upp tillsammans och bli ett radarpar även de. Man kan på sätt och vis hoppas att de får ägna sig åt något helt annat än fotboll i lugn och ro. Samtidigt är det väldigt kittlande att tänka på hur bra de här killarna skulle kunna bli med fotbollens bästa gener och uppvuxna på de största arenorna i världen.

Diego Maradona har i alla fall en klar plan för det Argentinska landslaget. Enligt honom kommer Benjamin Agüero att spela på topp, medan Thiago Messi kommer hålla i taktpinnen och spela bredvid hans egen, jämnåriga son Dieguito Fernando. Som sagt; känn ingen press killar!

ANNONS

Live: Här följer du kvällens bästa matcher

Se också: Massor av sport på viasat.se