Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Sjukvårdsfrågor borde vara hetare

Sjukvården har under många år placerat sig på topp tre när SOM-institutet vid Göteborgs universitet har undersökt hur viktiga olika samhällsfrågor är enligt medborgarna.

I den senaste mätningen var det endast arbetsmarknad och skola/utbildning som hamnade högre upp på listan. Även Novus gör regelbundna mätningar av hur väljarna värderar politiska frågor och här har sjukvården gång på gång hamnat överst. Före skola/utbildning och sysselsättning/arbetslöshet.

Däremot förekommer inte sjukvården lika frekvent i den rikspolitiska debatten, som ofta domineras av jobben och skolan. Men delarna hänger ihop, arbetsmarknaden är beroende av en bra skola och när jobben blir fler ökar skatteintäkterna, som bland annat kan användas för att utveckla hälso- och sjukvården.

Finansieringen är ett bekymmer och stora underskott har präglat landstingets ekonomi under mandatperioden, därför är det ingen djärv gissning att tro att det är en fråga som kommer att stå högt på den politiska dagordningen även de kommande åren. Den senaste prognosen visar underskott på 104 miljoner kronor i år och utslaget per länsinvånare blir det minus 822 kronor, vilket gjorde att Jämtlands läns landsting hamnade sist när tidningen Dagens Samhälle nyligen listade landstingen efter deras senaste ekonomiska prognos.

Inför beslutet om den senaste skattehöjningen krävde Miljöpartiet en kraftigare höjning än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, men fick inte igenom den och hoppade därför av majoriteten i höstas. Det gjorde att den politiska kartan ändrade karaktär med mindre än ett år kvar till valet och sedan dess anstränger sig både majoriteten och oppositionen för att hålla sig väl med MP eftersom partiet kan få en nyckelroll i nästa majoritetsbygge. Men de gröna har inte tagit ställning än, i alla fall inte utåt, och kan därför fortsätta att pressa in alliansen och majoriteten i var sitt hörn fram till valet.

Efter årsskiftet upphör landstinget som organisation och övergår i Region Jämtland Härjedalen, som förutom hälso- och sjukvården även kommer att ha hand om uppgifterna som Regionförbundet haft ansvar för de senaste åren. Regional utveckling, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, kultur och utbildning är några exempel. Det nuvarande förbundets verksamhet är omfattande men sjukvården kommer att dominera den nya regionens budget, mer än 9 av 10 kronor kommer att gå dit.

Även här finns ett samband mellan frågorna. En gynnsam regional utveckling är till fördel för hälso- och sjukvården och en väl fungerande hälso- och sjukvård har sannolikt betydelse för utvecklingen av regionen.

Jag ser fram emot att följa debatten, först i valrörelsen och sedan när ledamöterna samlas i nya regionfullmäktige.