Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Skäms inte för att du är människa

Den här veckan, vilken förekommer själva julhögtiden, är jag ledig några dagar. Dagar till att tänka.

Till att komma ikapp, till förberedelse. Det blev en evighetslång morgon med kaffe och surf. Därefter promenad utan mössa vilket var irriterande men uthärdligt. En lunch med ohälsosamma kolhydrater tillsammans med utmärkt omelett. Ett eftermiddagsbad och lite läsning.

Inför nämnda julhögtid har jag presterat tre sillinläggningar samt förberett årets julfruktkaka med whiskyindränkta torkade frukter.

Julen blir vad man gör den till. Om man som jag är teolog och kristen så handlar den förstås ytterst om inkarnationens mysterium mycket mer än om sillinläggningsreceptens rika mångfald. Men det ena behöver inte utesluta det andra. Faktum är att inköpen av julklappar och skinka, gravandet av laxen och bakandet av julgodis får något skimrande och vackert över sig just i ljuset av det märkliga faktum att vi står inför firandet av den natt ett barn föddes av en fattig ung mor i ett stall för mer än 2000 år sedan. För mig.

Dessa tankar, bilder och föreställningar berikar mitt liv. Tankarna och livsgrundhållningen kanske syns på mitt utanpåverk, kanske inte. Den tro som bär mig är jag glad för men jag har inget behov av att trycka ner den i halsen på dig. Din tolkning av livet, av tron eller misstron, din grundhållning, är Din. Vi möts i i villervallan bland julpynt och dragspelsmusik i varuhusen. Du bär på Ditt, jag på mitt. Vi delar livets villkor med varandra. Det mesta här i livet är, per definition, ett mysterium. Vi kan låtsas att vi har kontroll, att vi vet. Den sortens självbedrägeri är inte ovanlig, men lite sorglig. Vi är själva delar av mysteriet. Skäms inte för att du är människa, var stolt! Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt. Du blir aldrig färdig, och det är som det skall. (Tranströmer).

Julfirandet är ett mysterium oavsett från vilket håll vi betraktar det. I mysteriet kanske vi alla kan mötas? Från den punkten kan vi sedan navigera vidare, inom oss själva och utåt mot de människor vi möter och är beroende av. Några landar i evangeliets berättelse om en familj på flykt från hot om våld och död. Andra finner andra vägar. Allt är nåd. God jul, kära Ni!