Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Slutet för historien vaggade oss in i en farlig föreställning om evig sommar

När den eviga freden inträdde och ”historien tog slut”, för att använda begreppet från Francis Fukuyamas bok, så tillhörde Sverige de länder som med full kraft gick in i den nya goda tiden. Den västerländska liberala demokratin hade segrat och mänsklighetens sociokulturella evolution hade nått sin slutpunkt.

Det var i den era som jag avslutade min tonårstid i och gick ut i arbetslivet i. Det är samma era som präglat det politiska beslutsfattandet fram till idag.

Det var otänkbart att på allvar tänka sig krig, social oro, storskaligt sabotage eller terrorism, informationskris eller en kombination av dessa kriser skapade av mänsklig hand. Än mindre tänkbart var att planera för det, i alla fall om man inte ville få stofil- eller dysterkviststämpel. Istället handlade det om vad väder, vind och slumpen skulle kunna ställa till med för störningar i samhället.

Läs mer: Totalförsvarets många svaga länkar måste stärkas

Estonia, Göteborgsbranden, Tsunamin, Västmanlandsbranden ställde kris- och katastrofberedskapen på prov med delvis nedslående resultatet. Men trots det handlade det mest om att hantera den där hagelstormen som plötsligt störde den ständiga sommarens paradigm än en lång och kall vinter.

Sommartänket har varit grunden i samhällsbygget senaste kvartsseklet. Ett samhällsbygge där vi effektiviserar och jagar ledtider så till den grad att vi gjort det sårbart och rent av farligt.

I ett samtal i Podd72 pekar generaldirektören Helena Lindberg, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, på målkonflikten:

”Resiliens, motståndskraft att kunna stå emot, ska ställas mot en samhällsutveckling där vi gått mot allt mer slimmade organisationer. Just in time-samhälle har jag flera gånger tidigare sagt är resiliensens fiende nummer ett.”

När nu stabiliteten i världen spricker upp bit för bit, med centrifugalkrafter, högerextremism, populism, rysk maktrevanchism, Trumps twittrande och mördarsekten Daeshs dödslängtande proselyter ställer det rationalitetsparadigmet på ända. Särskilt när Sverige nu inser att det otänkbara måste bli tänkbart igen, och att risken för krig tyvärr återigen måste planeras för.

Läs mer: Fram med checkhäftet när totalförsvaret börjar om

Som Helena Lindberg pekar på i poddsamtalet; ska man ha god beredskap behövs redundans, lite mer av olika saker. För att bygga robusthet behövs också saker göras kring samhällsviktiga system som el- och vattenförsörjning. Här kommer många och svåra avvägningsdiskussioner att komma, och det kommer att kosta.

”Planering kostar tid och pengar hos myndigheter, kommuner och landsting. Vi behöver också närma oss näringslivet. Vad är det vi ska investera oss i för att göra oss ännu mer resilienta?”

Och det här måste vi börja diskuteras på alla nivåer, från köksbordet till kommunen, vidare till regionen och i staten. Och det behöver gå fort.

”Vad är det för utmaningar vi ser? Det handlar inte bara om resurser utan också om i grunden hur vårt samhällsbygge ska se ut.”

Helena Lindbergs fråga om samhällsbygget är särskilt tankeväckande för liberala Alliansvänner. Här ställs tilltron på marknadens överlägsna rationalitet på ända. Marknaden fungerar inte i ett vakuum, utan påverkas av beslut om samhällsbygget.

Här behöver vi komma med nya beslut för att EU och Sverige ska fungera i en period när vintern är på väg och den långa sommaren rusar in i höstmörkret.

Patrik Oksanen är politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning och ledarskribent i MittMedia med inriktning på försvar- och säkerhetspolitik.

Läs mer: När en riksdagsledamot inte säger sig kunna klara sig själv i 72 timmar...

Intresserad av Totalförsvar och krishantering? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar