Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Spelarnas ansikten sa allt efter mardrömmen i Madrid

Det var inte direkt något medialt tryck timmarna före avspark på Vicente Calderón. Spansk tv var på plats, och flera kollegor hemifrån förstås, men annars ekade det tomt i de slitna katakomberna under arenan i Madrid. Jag gissar att det var betydligt stökigare på Anfield inför mötet mellan Liverpool och Real Madrid. Även om jag själv är näst intill beroende av pulsen kring en riktig stormatch så har det varit behagligt att följa Malmös matcher, ingen stress, ingen konkurrens om intervjuerna och förbaskat kul med ett svenskt lag i finfotbollen. 

Den här dagen var det dock svårt att känna sig hoppfull inför avspark. Förväntansfull, visst, men magkänslan inför ett allsvenskt lags möte med Champions League-finalister och La Liga vinnare… Känslan blev inte bättre av att Uefas presschefer redan före matchen pratade om intervjuer med förlorarna och tittade på mig varje gång.  Färskt i minnet hade man också tisdagens galna förnedringsresultat; Chelsea–Maribor 6–0, Roma–Bayern Munchen 1–7, eller Bate Borisov–Shakhtar Donetsk 0–7.  

Ledorden före matchen enligt tränaren Åge Hareide var disciplin, duellkraft, löpvilja och våga hålla boll. Atlético inledde förvånansvärt sömnigt och känslan var att Malmö hade chansen om de höll sig till ledorden. Men så piggnade spanjorerna till i slutet av första halvlek och dessvärre inledde de andra halvlek riktigt starkt; 1–0, 2–0, 3–0… Mardrömsinledningen på andra halvlek var ett faktum, och jag satt där på läktaren och tänkte; Inte mer, snälla inte mer, trots att det var svårt att höra sina egna tankar med det tryck som hade skapats inne på arenan. Så kom 4–0 och 5–0. Ridå.

Ansiktsuttrycken i spelargången efteråt sa allt. Robin Olsen beskrev det som bland det värsta han hade varit med om. Markus Rosenberg sa att inget behövdes sägas i omklädningsrummet, alla visste att de inte kom i närheten av den nivå som krävs i en sådan här match. Hareide drack uppgivet på sitt kaffe och berättade om hur han led när det ena målen avlöste varandra. Analyserna var ändå samlade och nyktra och det råder ingen tvekan om att det här är ett lag som reser sig. Malmö fick sig en fotbollslektion. Men som Olsen sa: nu gäller det att bjuda publiken som hade rest till Madrid på allt det de inte fick se, när returen spelas på hemmaplan om två veckor.